Contact

Dacă crezi că ai o poveste, o amintire sau crezi că ne poţi vorbii despre un subiect legat de micuţul nostru oraş, te rugăm să ne contactezi pe adresa :

cernavodablog@gmail.com

Achiziţionăm orice fel de materiale legate de oraşul Cernavodă ! Documente, cărţi poştale, timbre, poze, tablouri, cărţi etc. 0751201662

©Materiale publicate pe acest blog pot fi reproduse numai cu menţionarea sursei. Şi după caz, cu menţionarea surselor bibliografice folosite de către acest blog.

Cernavoda Blg | VIZITATI-NE SI PE

55 de răspunsuri la Contact

 1. Daniela Paun zice:

  Stimati realizatori,

  Va multumesc pentru realizarea acestui minunat blog. M-am bucurat mult sa aflu date interesante despre locul unde la inceputul secolului al XX-lea
  ( aprox. 1908) s-a nascut bunicul meu, Ioan Fodor, fiul lui Ida si Alaxandru sau Albert Fodor. Care s-au refugiat aici din Transilvania si au avut o pepenarie mare la marginea Dunarii. Aceasta exista si in anii ’30 cand mama mea a vizitat-o.
  Ma intreb daca valurile de navalitori au distruus si arhivele localitatii? Sau ale bisericilor? Cimitirul?
  Va multumesc pentru orice date suplimentare. Eu locuiesc in Bucuresti si as putea ajung in mai putin de doua ore, cu autobuzul, intr-o zi insorita sa cercetez vre-o arhiva. Credeti ca este posibil?
  Cu multumiri anticipate, dorindu-va mult succes in continuare,
  Daniela Paun
  Bucuresti

  Apreciază

  • cernavodean zice:

   Mare parte dintre arhive inca mai exista. Dar trebuie sa stii de unde sa incepi… Daca a lucrat la vreuna dintre fabricile din oras exista la Arhivele Nationale din Constanta actele complete ale acestora (state de plata, liste cu angajati etc.). Daca a facut scoala la Cernavoda, o parte dintre arhivele scolii primare au fost distruse de catre bulgari in timpul primului razboi mondial dar inca mai exista cate ceva. Daca a murit/s-a casatorit/s-a nascut la Cernavoda exista arhivele starii civile etc. Depinde c-am ce anume stiti despre el. De asemenea publicatia pe care eu o cercetez acum si ce aparea la Cernavoda in 1935 ofera foarte multe nume… Spre exemplu, era un anume Chirea Fodor care era angajat la Moara Industria Romaneasca din Cernavoda in 1935 si era unul dintre abonatii ziarului. Mai e si o carte aparuta prin anii ’30 a lui I Ghelase, Mocanii in Dobrogea, in care se vorbeste de mai multi ardeleni veniti in Dobrogea dupa 1878. Daca imi dati mai multe detalii as fi bucuros sa va indrum intr-o directie.

   PS. Va multumim pentru aprecieri

   Apreciază

 2. felicia zice:

  Felicitari pentru articolele interesante.

  Apreciază

 3. Tymo zice:

  Deasemenea felicitari pentru blog care cuprinde informatii foarte valoroase si interesante despre orasul nostru. Recunosc desi sunt Cernavodean nu stiam nici 40% din ce ai expus tu! Iti multumesc si bafta in continuare !
  App despre Liceul Teoretic Anghel Saligny nu ai date (cum ar fii infiintare istoric etc)? Vreau sa infiintez un site al scolii si am mare nevoie cum pe internet nu gasesc mai nimic … te rog contacteaza-ma daca ai ceva pe mail sau messenger !

  Apreciază

  • cernavodean zice:

   Am cateva informatii despre Liceul Teoretic Anghel Saligny, dat fiind ca am fost elev acolo. O sa iti dau add pe ymess si vorbim.
   Multumesc pentru aprecieri.

   Apreciază

 4. Tymo zice:

  Super! am acceptat si eu requestul ramane doar sa vorbim cand ne gasim on amandoi:P
  De obicei eu sunt on dupa 7 seara si dimineata de la 9-10 pan la 12 deoarece am ore de dupamiaza . ms mult din nou

  Apreciază

 5. eu zice:

  mishto orasul il stim cu toti dar parca nu mai e asa de cativa ani de zile,
  poze cu ceea ce se intampla acum in el nu pui pe site, poze cu oameni corupti cu drogati, pesti, curve caci e plin orasul de asa ceva… sau sa inteleg ca site`ul se ocupa doar cu imaginea intre ghilimele a orasului…

  Apreciază

  • cernavodean zice:

   Eu personal cosider ca nu are mai multi oameni corupti, drogati, pesti, curve decat alte locuri din tara si lume. Blogul nu incearca sa zugraveasca o imagine frumoasa a orasului ci doar sa-i prezinte istoria si cultura… Daca prezentant acestea vi se pare ca a iesit o imagine prea frumoasa a Cernavodei, eu sunt foarte fericit si multumit!
   Stiri si poze de doi lei despre crime, violuri, politica, sunt pe toate celelalte site-uri locale, regionale si nationale.

   Apreciază

 6. radu panait zice:

  Minunat blogul dumneavoastra!
  Am plecat din Cernavoda la varsta de 19 ani (acum am 45) si nu imi imaginam ca despre orasul meu natal se pot afla atat de multe lucruri. Am citit tot din scoarta in scoarta si imi pare rau ca s-a terminat.
  Este precum o carte foarte buna si va felicit pentru asta!
  Astept cu nerabdare noi subiecte!!!!!

  Cu stima,
  Radu Panait – Bucuresti

  Apreciază

 7. otonis zice:

  Salutare again, Cernavoda ! Ma intrebam daca este posibil sa infiintati pe blog, o pagina special dedicata cladirilor vechi ale orasului, cladiri care stau sa se faca una cu pamantul din lipsa de interes ptr. pastrarea istoriei noastre vii. Pot sa va pun la dispozitie poze cu cele mai frumoase cladiri (din punctul meu de vedere) ale orasului, care renovate ar face diferenta. Mi-ar placea foarte mult ca sa inspiram pe cineva cu autoritate si sa ia atitudine, sa se ocupe de redarea stralucirii cladirilor, si implicit a orasului. By the way, cum micile detalii fac intotdeauna diferenta, atunci si zecile de cabluri care atarna abuziv pe fiecare stalp din oras ar trebui taiate, si impamantate. Am vazut ca-n anumite zone din Bucuresti au taiat cablurile, lasand numai cablul de alimentare cu energie electrica a iluminatului public, iar diferenta este… INCREDIBILA !! Pot sa va dau linkuri ca sa va convingeti, daca doriti. Numai bine va urez, si multumesc ptr. decizia de-a infiinta acest spatiu virtual ptr. orasul nostru. 😉

  Apreciază

 8. pia zice:

  sunt mindra de tine……..abia acum am citi acest blog…sa imi fie rusine,mai sunt si cernavodeanca get beget,felicitari

  Apreciază

 9. Aurelia Lăpuşan zice:

  Felicitări realizatorilor acestei bănci de date despre Cernavoda!felicitări celor care îşi iubesc oraşul şi sunt mândri de el!
  Adaug şi eu câteva informaţii: În 1934 Eugen Ionesco a fost profesor de franceză în Cernavodă.Între 1912-1914, Mircea Eliade a locuit la Cernavodǎ, unde a urmat grǎdiniţa şi prima clasǎ primarǎ.În “Memorii” , Mircea Eliade descrie extraordinar peisajele dobrogene: “Îmi aduc aminte de dealurile din jurul Cernavodei. Tata ne lua câteodatǎ cu el. Urcam pe cǎrǎri arse, prǎfuite, şerpuind printer scaieţi şi peliniţǎ, pânǎ ce ajungeam pe culme. De acolo, Dunǎrea se vede pânǎ foarte departe, izvorând dintr-un pǎienjeniş de sǎlcii şi aburi albǎstrui”
  Poate,însă, că cernavodenii ar trebui să fie mândri şi de Anghel Saligny,de la a cărui moarte, în iunie 1925, s-au împlinit recent 85 de ani. Un necrolog publicat în „Dobrogea Jună“, din iunie 1925, reproduce testamentul sentimental al savantului: „Şaptezeci şi unu de ani a trăit – din care o jumătate de veac a consacrat Patriei. Nu a strigat, nu s-a lăudat, nu a ţinut toasturi, nici n-a criticat. A muncit! Nu l-au cunoscut politicienii-cu toate că a făcut cea mai constructivă politică- pentru că nu a luat parte la întruniri şi banchete.L-au cunoscut şi l-au apreciat,însă, cei ce nu cunosc logica ditirambică a discursurilor politice, l-au iubit lucrătorii şi subalternii.Mulţumirea vieţii nu a avut-o din felicitările ce le obţinea după ce termina o lucrare.Nu!O clipă de linişte, o privire de ansamblu asupra operei ce stăpânea pentru totdeauna ideea la forma incertă a materiei era suprema fericire a sufletului său cinstit, muncitor, ca apoi altă problemă, cu alte calcule, să devină preocuparea tuturor facultăţilor sale.Şi aşa, una după alta, în cincizeci de ani, Anghel Saligny a construit căi ferate, a înălţat docuri şi şantiere, poduri şi silozuri, a fost profesor, a fost îndrumător.Nu a existat problemă tehnică de seamă la noi fără să fi trecut prin creierul lui de profund matematecian gânditor.
  Acum doi ani, în vară, l-am văzut la Constanţa. Bătrân, cu părul alb, drept sub povara anilor, cu privirea clară, era aşa de modest, părea aşa de simplu – şi, totuşi, ce complex! Cuvintelor de bună venire a unui cunoscut a răspuns domol: «Mai merg din când în când pe acolo pe unde mi-am lăsat anii tinereţii!». Da. Anghel Saligny a trăit mulţi ani pe la noi, poate cei mai frumoşi ani ai săi. Cei ce l-au cunoscut l-au admirat şi iubit, cei ce nu l-au cunoscut, privindu-i operele îl vor cunoaşte în ele – îl vor admira şi iubi iarăşi. Noi,dobrogenii, mai mult ca oricine în ţara asta, plângem pierderea lui, iar în momentul în care cel ce a fost Anghel Saligny intră în pământul strmoşilor săi-îngenunchem pioşi.“

  Peste trei zile, la 23 iunie, acelaşi cotidian titra La moartea lui Anghel Saligny.
  „Saligny-omul- a murit cu uşurinţa cu care se sting oamenii sănătoşi şi muncitori. A ne pleca în faţa mormântului său, noi, dobrogenii, ar fi să-i aducem jerba sentimentelor comune, înălţătoare-dar trecătoare şi zadarnice.Un postscriptum pentru memoria lui Saligny ar fi, de asemenea, o ironie, o josnicie, o impietate.Tăcut şi solitar în viaţă, un repulsiv al slovei scrise a dorit cu atât mai puţin onorurile morţii, cu cât ştia că stârvul omului e tot ce rămâne mai inutil, mai demn de uitare.”

  Apreciază

  • cernavodean zice:

   Va multumesc frumos pentru aprecieri! Felicitarile dumneavoastra sunt printre cele mai valoroase din cate am primit pana acum. Si dumneavoastra sunteti un „realizator moral” al acestui blog pentru ca ati trezit dragostea pentru acest micut oras in unul dintre studentii dumneavoastra.
   Ar fi o adevarata mandrie pentru noi daca, atunci cand dispuneti de timpul necesar, ati realiza un mic articol pe care sa-l publicam sub semnatura dumneavoastra pe blog. Cu totii am avea foarte multe de invatat dintr-un material realizat de un monografist adevarat.

   Apreciază

 10. ghilase zice:

  Multumesc mult pentru link-ul echipei Axiopolis’ 87 Old Boys! Va asigur ca adaugandu-l avem numai de castigat in a cuprinde toate valorile Cernavodene.
  Cu respectul cuvenit, R.

  Apreciază

 11. ghilase zice:

  Felicitari pentru postul meciului cu selectionata Germaniei. Sportul cernavodean traieste prin rezultatele obtinute, prin valorile care s-au remarcat dar, in ultimul timp se observa o regresie in evolutia fotbalului oraului.Nu cred ca datorita penuriei de jucatori tineri ci mai degraba promovarii nonvalorilor in fotbalul cernavodean.Deci, problema de management!Cu respectul cuvenit, R.G.

  Apreciază

  • cernavodean zice:

   Asta este problema fotbalului romanesc, in general… In plus, astazi nu mai exista pasiune si apartenenta unei echipe la un oras sau la o regiune. Echipe cu traditie precum Farul, UTA, Corvinu, CSM Resita etc. care creau adevarata pasiune au disparut si au aparut echipe de Liga I in satuce doar pentru ca au bani.
   In ziua de azi iti trebuie numai un milion de euro si poti face echipa de L1 la Seimenii Mici, chiar daca nu ai stadion si o sa joace la Constanta…
   Poate pe viitor se vor gasii resurse ca Cernavoda sa aiba macar o echipa in Liga 3.

   Apreciază

 12. avnedea zice:

  Am o problema care ma sacaie rau. In vara asta am trecut peste pod dar nu am mai avut bani sa platesc taxa,? m-a imprumutat sefa de tura Elena, o femeie foarte draguta.

  Problema: cum sa-i dau eu banii femeii, daca nu am nici drum pe acolo , nici nu cunosc vre-o situatie prin care sa-i trimit banii, nici macar un telefon sau vre-o adresa nu mi-a dat.
  Care treceti pe acolo, faceti un efort si aflati nr. de telefon al punctului de taxare.
  Va multumesc.

  Apreciază

 13. gh. pitran zice:

  -Nu pot sa nu va felicit si sa va admir.In scrisul mai grabit,scapam cate o litera din „fuga” tastaturii,dar cand este vorba despre cateva fraze care sa ne defineasca/reprezinte,avem obligatia sa verificam ce ramane permanent,ex. la link-uri,spuntei…pentru cei care vrea…-„vor”-.Nu va suparati pe mine deoarece eu admir si iubesc tinerii care mai si „fac” cate ceva si voi cred ca sunteti dintr’aceia,fapt dovedit chiar de ce „criticam” mai sus.
  -Eu mi-am „consumat” 28 de ani din viata mea acolo in Cernavoda,incepand cu reconstructia podului de lemn de peste canalul actual-fosta vale Carasu,care este ot aceeasi-,pana la Centrul de Perfectionare Personal,unde era marcata intrarea in oras prin „Marinarul la timona”.Chiar si prima ridicare topografica a fostei cariere de calcar-actualul teritoriu al Centralei Nucleare-,prospectiva, pentru amplasare obiectiv,am avut onoarea sa o fac eu.
  -Pe blogurile mele nu puteam sa „omit” tocmai acest „crampei” din viata mea si cred ca si voi ati putea reda mai mult din istoria trecuta si moderna a acestui oras,care a fost reprezentativ-dupa Constanta- pentru Dobrogea,timp in care Medgidia era o comuna cu 5000 de locuitori fara pic de industrie,iar in Cernavoda existau atatea obiective industriale de tipul celor mentionate de voi.
  -Vom mai trai si vom mai arata lumii intregi rezultatele muncii noastre…Succes si spor in toate va doresc.Cu respect,nartip

  Apreciază

  • cernavodean zice:

   Va multumesc pentru aprecieri, pentru informatii si pentru critici. Imi asum greselile de tehnoredactare si chiar pe cele de ortografie si punctuatie (spre rusinea mea 😦 ). Am prostul obicei de a nu verifica ceea ce am scris pentru ca de cele mai multe ori nu imi observ greselile, nici macar pe cele de tehnoredactare. Promit sa-mi fac timp sa citesc absolut toate posturile sau sa „angajez” un corector 🙂 .
   In ceea ce priveste informatiile oferite de dumneavoastra, ne-ati fi de un real folos daca v-ati face timp sa redactati un articol si pentru blogul nostru. Subiectul il las la latitudinea dumneavoastra pentru ca sunt convins ca aveti foarte multe de spus despre acest oras.
   Astept articolul dumneavoastra, sau orice alte sugestii sau critici pe cernavodablog@gmail.com.

   Apreciază

   • nartip zice:

    -Eiiii mici amabilitati.M-am „laudat un pic la „istoric” si continui sa fac acelasi lucru la mine pe bloguri…ca doar de’aia s-a „infiinta” google…
    -Eram oarecum trist ca nu vedeam si un blog ca cel „pornit” de voi,deoarece o istorie ca a acestui oras „construit” aproape de la zero si cu un asemenea obiectiv nu este usor de „gasit”.Aveti acolo pe Zaharia Stelu,Toma Aurel,Menat Aledin,fosti si actuali pe la primarie impreuna cu lucratorii de acolo.
    -Aveti pe Bebe Mihalcea pe care-l stiam director tehnic pe la reactoorul 2 si multi alti salariati de la Nucleara care au „crescut” odata cu acest -nou- oras.
    -Eu muncisem mult la un roman autobiografic/documentar despre cei 28 de ani de „Cernavoda”.Ajunsesem pe la 400 de pagini si am avut nenorocul s-ami fie furat in 1990 din biroul pe care-l aveam la parterul unui bloc in care tineam proiectele de executie ale apartamentelor din Cernavoda,care se executau si care erau executate.
    -Am retrait atunci starea cand in 1959 CI-stul de la marea unitate militara unde eram radiolocatorist,in lipsa mea,imi”confiscase” cam in acelasi stadiu de munca,2 caiete a cate 200 de pagini si pe care nu le-am mai gasit niciodata.Primisem aprobarea de la Comandamentul Apararii antiaeriene sa pastrez acele caiete si sa-mi continui munca de continuare a scrierilor mele in timpul liber.
    -Soarta mi-a fost potrivnica in aceasta directie dupa ani de studiu in cenacluri literare si se pare ca nu am fost „ales” ca sa las scris crampee de viata,inclusiv aceea inceputa la Periprava anilor ’55 ca tanar topograf…
    -Mi-a dat viata in schimb satisfactia de a participa la mari realizari de talie nationala,ultimul fiind Nucleara Cernavoda de unde am iesit la pensie.Aceasta este „marea”mea nostalgie despre trecut,trecutul vietii mele ca si al tarii mele pe care am slujit-o tehnic cu daruire.
    -Am cunoscut si familia Lapusanu-odihneasca sufletul dlui.Lapusanu intre florile raiului- si m-au cunoscut si dansii,dar viata ne-a tinut pe fiecare pe „cararile” noastre.Sa scriu un articol?Nu cumva am uitat sa ma opresc?
    -Cui va folosi?Daca ar putea,v-ar vorbi cararile totate,de pe toate dealurile din Cernavoda,fiecare straduta,cati kilometri am parcurs de la est la vest si de la sud la nord,fie pentru amplasarea unui nou bloc de locuinte,fie pentru o conducta,un cablu electric,de telefonie,etc.Am trait cu toata fiinta tot ce s-a construit acolo incepand de la Marinarul la timona si pana in dealul Sofia si pana la malul Dunarii unde am „dus” calea ferata la docul de descarcare materiale grele…
    pe care l-am „amplasat/trasat topografic”.
    -Cautati-i pe acei oameni care va vor indruma catre altii si acest blog al orasului Cernavoda are sansa sa devina unul dinre cele mai bogate de gen.Vad ca aveti pricepere si tragere de inima.Va doresc cu caldura succes,iar eu sper ca sa revin cu placere.nartip

    Apreciază

 14. Mariana Cristea zice:

  Felicitari realizatorilor pentru efortul depus! Am citit absolut tot ce este scris pe acest site si sunt absolut incantata
  Locuiesc de aproape 30 de ani in acest oras si pana acum nu am auzit absolut nimic despre aceste lucruri.
  Astept lucruri noi de citit

  Apreciază

 15. nartip zice:

  =NOTA=
  -Pe blogul meu gasesti si comentarii care vor sa ma jigneasca,dar le admit cu argumentele mele.Altfel blogul ar fi doar un „laudatio” la persoana a I a.in speranta ca -ne-vor mai citi si altii,lasa acest comentariu si eu voi continua sa fiu pezent pe aici.Lasand o lacrima pentru Adrian Paunescu sa cada pe pamantul de sub care degetele strabunilor ne arata obrazul zilei de azi,voi posta poezia trimisa de el in urma cu ceva timp mie.Pe „ciufulici” l-am primit la un cenclu literar cand el avea 12 ani si eu 17…fie-i sufletul impacat cu sufletele noastre…

  -No comment.Fiecare cu dreptatea sa.Eu credeam ca blogul se doreste a fi al orasului Cernavoda.Dealtfel,ma intreb si intreb unde,cum,cand ai devenit „reprezentant” al Dobrogei?SPERAM CA UN COLECTIV de „blognauti” sa intretina acest blog si parerea sa fie a unui colectiv-reprezentativ din oras-care sa excluda eventualul subiectivism personal,indiferent de persoana.
  -Activitatea blogului pana in acest moment nu justifica „increderea” de „REPREZENTANT” al Dobrogei si am spus asta si celor care au initiat „scorneala” cu „reprezint…”.Este un principiu de drept care trebuie indeplinit pentru a deveni reprezentantul cuiva,a ceva,…si spun asta eu ca reprezentant al Universului…Hai sa renuntam la forme fara fond.Scuzati-ma pentru deranj.nartip
  -PS:comment-ul este scris si pe blogul meu,ca toate celelalte si sper sa fie admis aici.

  Apreciază

  • cernavodean zice:

   Nu inteleg, de ce va tot repetati comentariile? Eu v-am aprobat absolut toate comentariile… Asa ca o sa va repet si eu raspunsul meu:

   „Domnule Pitran, eu zic ca exagerati deja… Incercati sa recititi comentariul meu, ca din cauza greselilor mele gramaticale probabil ca nu l-ati inteles… Spuneam despre doctorul Bolton ca este un reprezentant al Dobrogei, nu despre mine sau despre altcineva „

   Apreciază

   • cernavodean zice:

    In ceea ce il priveste pe domnul Adrian Paunescu, eu personal incerc un sentiment de mare durere pentru ca s-a stins singurul patriot roman autentic. Ca intotdeauna, pentru romani, un geniu mort este un geniu mai mare decat unul inca in viata… Ceea ce este extrem de trist!
    Raman pentru mine cele trei cartile pe care le am in biblioteca si melodiile care sunt mereu prezente pe cd-ul din masina… Sper ca, alaturi de Eminescu, Vieru, Tatiana Stepa, maestrul Dinica, maestrul Jean Constantin si toti ceilalti mari romani „morti dar inca in viata”, sa vegheze la bunastarea neamului nostru.
    Sper ca, cat mai curand, epigoniile ce suntem, sa reuseasca sa-i implineasca visul: O Romanie Mare, puternica si mandra!

    Apreciază

 16. nartip zice:

  …doctorul nu are blog.Este vorba despre blogul lui george,care are afisata insigna aceea cu „reprezint dobrogea…” si despre initiatorii acelei insigne.Ca doar nu oi fi si eu reprezentantul universului cum am scris in comentariu.Pe blogul meu nartip.blogspot.com am un colaj/montaj care „explica” ce suntem in inchiouirea noastra si ce suntem cu adevarat.Cu adevarat cand ramanem in camera noastra,intre cei patru pereti,tragem linie si „palpam” realitatea,adica ne uitam la ce am realizat/ce realizam concret in viata,inafara inchipuirilor noastre.
  -Acel comentariu s-a repetat-si se vede fragmentat-,din cauze unui stranut cand am scapat mana pe „enter”.L-am repetat convins ca vei observa asemanarea si partea lipsa,pentru a „admite” pe cel cmplet,adica pe al doilea.Dr.Bolton poate fi un reprezentant in bransa,intre cei de seama lui,dar nu al Cernavodei.Nu are cum,decat merite profesionale vremelnic traitor pe aici.Popular se spune ca nu e „de pamant”,iar in drept nu poate fi decat un cetatean de onoare si asta si este/poate fi de fapt.
  -Cernavoda,Romania,Ucraina,le reprezinti in grai,in port,in traditii,in folclorul local,etc.ca fiu de bastina al originii tale,sale,mele.Si eu sustin toate acestea ca opinie personala si nu ca dogma sau cutuma.Si nici nu e cazul ca sa stabilim acuma,aici ce si cum decat ca opinie.Ma opresc aici cu aceasta tema si te asigur ca nu resping opinia nimanui,fiecare avand dreptul la opinia noastra si tocmai asta facem pe aceasta cale.Ne exprimam/scriem opiniile si ele trebuie doar sa contribuie la infrmarea noastra reciproca si atata.De aceea si inchei cu respect,nartip

  -PS:Poezia lui Adrian Paunescu la care ma refeream se numeste „eu sunt bolnav de dumneavoatra tara”,pe care o gasesti pe blogul sau si pe care mi-a trimis-o anul trecut ca „autograf” in cele cateva schimburi de mesaje in privat,iar eu o pastrez ca pe un crez.

  Apreciază

 17. nartip zice:

  Pacient
  Eu n-am să mă fac bine niciodată,
  Mereu voi suferi de-o boală grea,
  Simţindu-mi conştiinţa vinovată,
  Că nu e totul bine-n ţara mea.

  Puteţi să mă-ntrebaţi: – Ce vrei, băiete?
  În treburile mari de ce te bagi?
  Am să răspund milos şi pe-ndelete:
  – Eu ştiu că îmi sunt dragi cei ce-mi sunt dragi.

  Mi-am investit şi nervi şi timp şi viaţă,
  În drumul care m-a ademenit
  Şi-am acceptat să dorm pe copci de gheaţă
  Şi să trăiesc pe muche de cuţit.

  Puteam să-mi fac în alte părţi avere,
  Puteam să fiu un bun european,
  Puteam să mă înscriu la mamifere,
  Ins metabolic de la an la an.

  Puteam să am un os, cum au toţi servii,
  Să-l rod meschin şi fără de idei,
  Dar epocii eu i-am cedat toţi nervii
  Şi ea nu-mi dă nici drogurile ei.

  Eu sunt bolnav de Dumneavoastră, Ţară,
  Eu sunt bolnav de Dumneavoastră, Neam,
  Nu e-năuntru hiba, ci afară,
  Trăiam un veac, labil dacă eram.

  N-am dreptul la o mare suferinţă?
  Nu-mi daţi cartelă nici pentru prăpăd?
  Ei, bine-atunci, în mine ia fiinţă
  Un neam pe care voie am să-l văd.

  Şi n-am să pot să-ngădui niciodată,
  Acestui trup nelegiuit, al meu,
  Să-nveţe nebunia blestemată
  De-a-i fi uşor când ţării îi e greu.

  Ca fluturele părăsind omida,
  Când vine peste toţi o clipă grea,
  Sunt un atlant murind cu Atlantida,
  Deşi putea zbura, dacă voia.

  N-aveţi la dumneavoastră-n farmacie,
  Medicamente, boala să-mi luaţi,
  Un singur leac îmi trebuieşte mie:
  Să-i pot vedea pe ceilalţi vindecaţi.

  Această boală e o boală rară,
  Această boală e o boală grea,
  Această boală se numeşte Ţară
  Şi leacul este ea şi numai ea. (Adrian Păunescu)

  Apreciază

 18. nartip zice:

  ” Tarani? Nu sunt. Proprietari nu, învatati nici cât negrul sub unghie, fabricanti � numai de palavre, meseriasi nu, breasla cinstita n-au, ce sunt dar? Uzurpatori, demagogi, capete desarte, lenesi care traiesc din sudoarea poporului fara a o compensa prin nimic, ciocoi boierosi si fudui, mult mai înfumurati decât coborâtorii din neamurile cele mai vechi ale tarii.

  De acolo pizma cumplita pe care o nutresc aceste nulitati pentru orice scânteie de merit adevarat si goana înversunata asupra elementelor intelectuale sanatoase ale tarii, pentru ca, în momentul în care s-ar desmetici din betia lor [de] cuvinte, s-ar mântui cu domnia demagogilor.

  Intr-adevar, cum li s-ar deschide oamenilor ochii când unul le-ar zice:�Ia stati, oameni buni! Voi platiti profesori care nici va învata copiii, nici carte stiu; platiti judecatori nedrepti si administratori care va fura, caci nici unuia dintr-însii nu-i ajunge leafa. Si acestia va ametesc cu vorbe si va îmbata cu apa rece. Apoi ei toti poruncesc, si nimeni n-asculta. Nefiind stapân care sa-i tie în frâu, ei îsi fac mendrele si va saracesc, creându-si locuri si locusoare, deputatii, primarii, comisii si multe altele pe care voi le platiti pesin, pe când ei nu va dau nimic, absolut nimic în schimb, ci din contra va mai si dezbraca, dupa ce voi i-ati întolit. N-ar fi mai bine ca sa stapâneasca cei ce n-au nevoie de averile voastre, având pe ale lor proprii? Sau cel putin oameni care, prin mintea lor bine asezata, va platesc ce voi cheltuiti cu dânsii?

  De aceea alungati turma acestor netrebnici care nu muncesc nimic si n-au nimic si vor sa traiasca ca oamenii cei mai bogati, nu stiu nimic si vreau sa va învete copiii, si n-au destula minte pentru a se economisi pe sine si voiesc [sa] va economiseasca pe voi toti”. ”

  -Citatul de mai sus este extras din M.Eminescu OPERE,pe care le gasiti la mine pe blog = http://www.nartip.blogspot.com =.L-am adus aici pentru comparatie cu situatia actuala din Romania,dupa mai bine de 120 de ani…si recomand tinerilor sa citeasca opera jurnalistica a lui „badia”,pentru a avea un punct de referinta/de plecare in comparatia cu actualitatea,fara „culoare” politica sau religioasa si a supune propriilor lor judecati relitatile acestor timpuri trecute si prezente…

  Apreciază

 19. pia zice:

  Ce ai scris despre Adrian Paunescu ,e un adevar.Felicitari.e bine ca generatia ta ,a dorit sa cunoasca”generatia in blugi”eu ar fi trebuit sa iti povestesc despre ”cenaclu Flacara”mai ales ca adoloscenta am cunoscut creatile marelui poet Adrian Paunescu.succes in continoare,ramii la fel de intelept,si continuasa faci o imagine frumoasa cernavodei< chiar daca alti strica aceasta imagine.

  Apreciază

  • nartip zice:

   -Nu ma „poci” abtine ca sa zic asa.Spre deosebire de matale,eu,la 17 ani l-am adus pe „ciufulici” care avea 12 la cenaclul literar al actorilor din str.13 sept.Bucuresti,unde si eu fusesem adus/remarcat de catre un mare actor,Deptimiu Sever.Faceam figuratie la Teatrul I.L.Caragiale,un „impunator” soldat roman…eram poliatlonist.Adrian Paunescu -eu i-am zis ciufulici- cand recita,i se facea parul arici in cap,atata de puternic traia momentul.
   -Cenaclul Flacara a fost o manifestare artistica de anvergura care a descoperit si promovat talente cu „rezistenta” peste timp si timpuri.

   http://www.cimec.ro/carte/eminescu/me.htm

   -Aveti mai sus adresa unde gasiti o parte din opera lui Eminescu,din care ne intreceam sa stim tot mai mult.Sper ca acum amandoi „stau la sfat” si ne privesc cum la randul nostru,fiecare,”ardem” pentru poporul ROMAN,ei fiind adevarate „torte” aprinse si calauze pentru noi,ROMANII,indiferent de etnie,religie,orientare…ce dor imi e de ei…

   Apreciază

 20. Marius zice:

  Salutare, ma bucur ca am descoperit acest blog despre orasul meu, foarte bine realizat. AM O PROPUNERE PENTRU VOI, AM INTELES CA WEBCAMURILE MONTATE PRIN TOT ORASUL NOSTRU AR FI SI PE INTERNET,CINEVA A GASIT O DATA O ADRESA. AR FI SUPER DACA AM GASI PE ACEST BLOG SI IMAGINI LIVE DIN ORASUL NOSTRU MINUNAT.astept un raspuns pe adresa mea de email,va rog mult. Toate cele bune si multa sanatate.

  Apreciază

  • cernavodean zice:

   Multumim pentru aprecieri! Din cate stiu eu nu exista camere publice in Cernavoda…
   Pregatim insa un super clip de prezentare al orasului dar realizarea lui mai dureaza c-am o luna.

   Apreciază

 21. pia zice:

  LA MULTI ANI ,sa fi sanatos ,realizari cit mai multe,cu ocazia zilei tale de nastere

  Apreciază

 22. Ghilase zice:

  Ştiu, pot, să aduc o îmbunătăţire acestui blog prin înfiinţarea unei televiziuni care să ruleze 24/24/7 imagini din Cernavoda, înregistrate.Există şi posibilităti de live. Acest lucru îl fac de mai mult de doi ani FĂRĂ A COSTA NICI UN BAN pe Axiopolis 87 oldboys- un blog pentru iubitorii sportului cernavodean.R.G.

  Apreciază

 23. raul bordean zice:

  am o intrebare. ce temperatura are apa care se revarsa in dunare dupa ce se racesc cuptoarele? multumesc frumos

  Apreciază

  • cernavodean zice:

   Apa iese din centrala sub forma de aburi. Bineinteles revine apoi rapid in stare lichida fiind revarsata in Dunare prin canalul de la Seimeni (sau in Canalul Dunare-Mare Neagra prin cel de-al doilea canal de rezerva). In canalul de la Seimeni apa ajunge dupa ce trece printr-un canal subteran de peste 3 kilometri si are la intrarea in Dunare in jur de 20 de grade.
   Exista un centru de monitorizare a mediului care preleveaza zilnic mostre de apa din canalul de evacuare pentru a testa atat componentele chimice sau radioactive cat si temperatura apei, pentru a nu afecta in vreun fel ecosistemul Dunarii.

   Apreciază

   • nartip zice:

    1-Din care centrala iese aburul si pana unde ajunge el ca abur?-2-Unde se transforma aburul ala instantaneu in apa?-3-In Dunare la ce temperatura se revarsa in Canalul Dunare-Marea Neagra,cand si pe unde?

    Apreciază

   • nartip zice:

    -1-Din care centrala iese aburul ala,in ce loc?-2-Unde si cum se transforma el instantaneu in apa calda?-3- In Canalul Dumare-Marea Negra pe unde ajunge?
    _*_ Tu de unde stii aceste ‘minunatii’?

    Apreciază

 24. un cernavodean asurzit zice:

  Ii „multumim” doamnei primar pentru harmalaia si debandada care s-a creat in oras odata cu „minunata” serbare a micilor si berii. Cand a pus la cale o asa super distractie cred ca s-a gandit numai la cei care din pacate sunt surzi; in rest, noi ceilalti am asteptat cu sufletul la gura sa se termine muzica data la maxim si sa ne putem odihni, caci daca au ramas acasa mare parte din cernavodeni a fost si pentru ca unii din ei mai si lucreaza. Chiar ne gandeam ca daca ar fi iesit vreun vecin mai cu chef si ar fi dat drumul la muzica atat de tare ar fi fost acuzat de tulburarea linistii publice. Doamna primar trebuie sa stie ca cernavodenii trebuie respectati si nu bombardati cu decibeli (paine si circ). Oare dansa citeste aceste comentarii de pe aici sau tot ce am scris va fi citit de oricine altcineva dar nu de cine trebuie? Maine e 1 mai, inca o zi de „distractie”, deci neaparat trebuie sa facem rost de dopuri pentru urechi.

  Apreciază

 25. un cernavodean asurzit zice:

  Nu-mi vine sa cred ca ati sters comentariul meu. De ce? Pentru ca am avut „tupeul” sa spun ca eu si multi alti cernavodeni am fost nemultumiti? Da am fost si suntem nemultumiti ca de ani de zile atunci cand se serbeaza ceva (1 mai, zilele Cernavodei, cand vin alegerile de primar etc) se organizeaza spectatole la care muzica este data la maximum. Nimeni nu se mai poate odihni in zilele acelea, ca si cand toata lumea doar petrece; mai sunt si cei care lucreaza ziua ca sa nu zic ca si noaptea. Cel mai enervant este ca decizia de a-mi sterge comentariul apartine edministratorului blogului, in ideea de vezi Doamne sa nu mai vada si altii si sa zica ceva de rau de d-na primar. Ba sa vada, e dreptul meu de a scrie o opinie. Si ar trebui sa citeasca si d-na primar si altii care-i vor urma si poate asa mai treminam cu circul asta ieftin care sincer nu ne face cinste. Ar trebui sa se faca spectacole decente si fara cheltuieli inutile din banii nostri ai celor care am fost asurziti. Poate ca cei care s-au distrat acolo nici nu si-au platit impozitele.
  SA NU MAI STERGETI ACEST COMENTARIU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Apreciază

  • cernavodean zice:

   V-am sters comentariul pentru ca l-am considerat un „spam electoral”. In plus mesajul dumneavoastra era pentru doamna primar si pentru cei din primarie, care nu au nicio treaba cu noi sau cu acest blog. Doamna primar nu cred ca a intrat vreodata pe aici, deci sigur nu are cum sa va citeasca nemultumirile. Ii puteti vizita pe ei la adresa http://www.primaria-cernavoda.ro. Dreptul dumneavoastra este sa va ganditi foarte bine unde puneti stampila la urmatoarele alegeri si sa va adresati doleantele in scris Primariei Cernavoda sau sa adresati o plangere la politie pentru tulburarea ordinii publice.

   Apreciază

   • un cernavodean asurzit zice:

    Am considerat ca este un subiect despre ” micutul nostru oras”, asa cum scrieti la inceput ca putem lasa mesaje. Nici gand de spam electoral, cu politica nu am chiar nicio tangenta. E bine ca am aflat motivul stergerii. Multumesc si scuze de „deranj”.

    Apreciază

   • cernavodean zice:

    V-am aprobat si comment-ul anterior.

    Apreciază

 26. Maria Ionica zice:

  Sunt incantata de ceea ce realizati ! Felicitari !
  Am o sugestie : la fiii orasului ati putea completa lista cu Nicolae Basarabeanu, care a fost cadru didactic la Universitatea Bucuresti, Facultatea de geografie.

  Apreciază

  • cernavodean zice:

   Multumim pentru aprecieri! Daca aveti cateva date despre domnul Basarabeanu ar fi foarte interesant si un articol despre dansul. Poate il realizati chiar dumneavoastra.

   Apreciază

 27. mircea zice:

  Ar trebui incluse si cateva poze artistice cu manastirea Axiopolis.

  Apreciază

 28. mhtheodosie zice:

  Sunt Protosinghel Teodosie, sunt cernavodean, şi vă propun ca pe blogul dvs. să deschidem o pagină de duhovnicie ortodoxă. În cazul care doriţi, sunt interesat de colaborare.
  Protos Teodosie

  Apreciază

 29. mhtheodosie zice:

  De ce doresc colaborare:
  Posed o bibliotecă teologică atât în format electronic, cât şi tipărită, şi care doresc să o pun la dispoziţia celor care vor să pătrundă în tainele ortodoxiei, şi unde pot găsi răspunsuri şi sfaturi la toate întrebările şi nedumeririle despre viaţa duhovnicească, despre practica liturgică, despre viaţa ascetică şi monahală, despre viaţa de familie şi provocările contemporane, şi în general despre tot ce ţine de ortodoxie. Mai lansez o provocare pentru cei ce vor, au timp şi dragoste de carte pentru o colaborare în vederea editării şi corecturii de carte ortodoxă, şi pun la dispoziţie programe în acest sens. În final doresc o colaborare pentru tot ce înseamnă misiune ortodoxă.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s