Cum este căsnicia fericită?

 În anul 1910, la Bucureşti apărea una dintre primele reviste pentru femei din ţara noastra. Revista avea abonate în întreaga ţară, chiar şi la Cernavodă.

Pentru că astăzi este 8 Martie, reproducem părerea unei cernavodence cu privire la una dintre temele lansate în paginile revistei.

Articolul “Tribuna Colaboratorilor” din Revista Moda Nouă Ilustrată, An 4, Nr. 8, 25 Aprilie 1910

Ce credeţi, e mai fericită căsnicia între o fată săracă şi un bărbat bogat, ori între un bărbat sărac şi o fată bogată sau când ambi soţi sunt egali – săraci ori bogaţi?

 

Minodora Caşolţeanu – Cernavodă

Întrebarea d-lui R. Hemischi e foarte vicleană, căci atinge în mod esenţial ce preocupă azi pe ambele părţi bazate pe căsătoriile motivate pe avere. Deci: o femeie ori un bărbat bine educat şi instruit îşi va da seama întotdeauna de drepturile sale şi nu va constitui un nemerit lipsa materială a tovarăşei sale (sau vice-versa). Pe câtă vreme o femeie bogată şi lipsită de educaţie şi instrucţie îl va judeca pe bărbatul ei sărac întotdeauna inferior, va fi lipsită de tactica analizei sufleteşti şi întotdeauna nu vor înceta certurile. Acelaşi lucru se va întâmpla se va întâmpla când bărbatul va fi bogat şi needucat, ne instruit. El va căuta cu cel mai mic prilej a-i asvârli în faţă că “ce ai fost tu faţă de mine”. Puteam să iau fată bogată, nu una ca tine! De aci resultă că nici averea, nici sărăcia nu formează casă ci baza adevărată a fericirei casnice se formează numai din buna înţelegere a caracterelor lor.

 

G.H.

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s