Muzeul de Istorie „Axiopolis” Cernavoda

 photo 1-3_zps1c44a6f4.jpg

Muzeul Axiopolis din Cernavoda a fost inaugurat la 3 iunie 2006. Profilul general al muzeului este arheologic, profilul principal fiind arheologie preistorica, arheologie daco-romana, istorie.

Muzeul este gazduit intr-o cladire veche care a servit de-a lungul timpului ca centru de pompieri, casa a pionierilor. Restaurata si salvata de la demolare cladirea prezinta, in cele 5 sali si un hol, o colectie de arheologie preistorica si romana locala si regionala, piese de arta decorativa din sec. XIX, monumente si personalitati care au marcat istoria si imaginea orasului.

Sala 1 prezinta perioada neo-eneolitica ( 5500-2500 i.e.n ). Cunoscute mai ales prin celebrul cuplu „Ganditorul si perechea sa”, capodopera a sculpturii neolitice descoperite la Cernavoda intrun mormant din necropola de inhumare de pe Dealul Sofia ( 1956 ), comunitatile neo-eneolitice din zona Dunarii au cunoscut o lunga evolutie, colinele insorite de pe malul drept al Dunarii oferind un cadru natural ideal locuirii de durata. Numai in raza de locuire a orasului Cernavoda au fost identificate mai multe asezari si necropole apartinand culturilor Hamangia, Gumelnita, Cernavoda I, III si II cu un bogat inventar arheologic: ceramica, arme, unelte din silex, podoabe si obiecte de cult ( mileniul V i.Hr ), material osteologic care ofera o imagine complexa asupra economiei alimentare.

Photobucket

Sala 2 prezinta perioada Hallstattiana – prima epoca a fierului ( 1200- 450/300 i.e.n ) care cunoaste manifestari culturale cu trasaturi specifice. Denumirea culturii este data dupa localitatea cu acelasi nume din Austria. Apare in momentul in care metalurgia bronzului cunostea cea mai mare dezvoltare. În mai multe puncte din zona Cernavoda sunt atestate asezari si necropole ce apartin mediului cultural Babadag II si III: pe Dealul Sofia este mentionata existenta unui oppidum tracic hallstattian ( sec.X-VIII a. Chr. ) aparat de un val de pamant si piatra. Poate fi admirat inventarul funerar al unui mormant elenic din Medgidia de sec. II a. Chr., vase hallstattiene din zona Cernavoda si Rasova – Malul Rosu, ceramica greaca de import, vase grecesti de uz comun ( sec. III-II a. Chr ), recipiente amforice de Heracleea Pontica si Chios ( sec. IV a. Chr ), urne funerare.

Photobucket

Sala 3 este dedicata perioadei de inceput a ocuparii Daciei de catre romani in urma a doua mari razboaie incheiate cu cucerirea teritoriului dintre Carpati-Dunare-Pont si transformarea lui in provincie imperiala romana. Vechea cetate greceasca Axiopolis isi va continua activitatea si in epoca romana. Datorita pozitiei sale strategice, romanii vor infiinta aici o nautae universi Danubii, asociatia marinarilor de pe Dunare. În urma unor cercetari, marele arheolog Grigore Florescu a descoperit la Cernavoda o cariera de piatra exploatata de romani cu reprezentarea unui Hercule Saxanus ( Ripensis ) a carui imagine poate fi admirata in o plansa expusa in sala ( originalul se afla la Muzeul de istorie nationala si arheologie Constanta ). Pot fi vazute emisiuni monetare, dinari romani republicani proveniti din descoperiri izolate. Denarii gasitii la Cernavoda fac legatura cu descoperirile din zona Ostrov, la sud si a Tulcei la nord. Se regaseste de asemenea ceramica romana descoperita la Rasova, Cernavoda, inscriptii pe caramizi cu nume de unitati militare cantonate in zona.

Photobucket

Sala 4 corespunde perioadei romane tarzii ( sfarsitul sec. III-IV e.n ) si
Prezinta vestigii ale prezentei romanilor la Axiopolis, Capidava, Sacidava si Basarabi. Poate fi studiat un plan al cetatii si pe etapele sale de constructie. Apar cele mai tarzii dovezi ale existentei crestinismului in Scitia Minor: placa mormantului hypogeu, datat sec. VI, din afara cetatii Axiopolis ( originalul se afla in muzeu), reproducerea unei placi de calcar cu mentionarea a trei martiri: Chindeas, Chiril si Dasius ( Tasios )( sec. IV ), obiecte din fir si bronz si o harta a valurilor de pamant di Dobrogea.

Photobucket

Holul muzeului, dedicat sec. IXI-XX, este evocata personalitatea lui Anghel Saligny, macheta podului construit de marele inginer inaugurat in 1859, aceasta minunata impletitura de fier care a razbatut timpul pana la noi, un album cu etapele constructiei podului, imagini cu cel mai mare obiectiv de constructii al Romaniei – Canalul Dunare-Marea Neagra.
La etaj, in sala-turn 5, este adus omagiul familiei de intelectuali Chirescu prin obiecte ce au apartinut familiei compozitorului I.D.Chirescu.

Programul muzeului

Luni – Vineri : 8.00 – 16.00
Sambata si Duminica este deschis pentru grupurile care solicita din timp.

STR. OVIDIU NR. 9, CERNAVODA
TEL. 0241/ 487 170

Mai multe imagini de la Muzeul Axiopolis pe contul nostru de Facebook: CERNAVODA BLOG

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Altele și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Muzeul de Istorie „Axiopolis” Cernavoda

  1. Pacat c-au blindat imobilu’ [printre altele] cu termopane albe. Oricum, nu prezinta mare interes, nici din punct de vedere expozitional, nici estetic, chiar n-are esenta specifica unui adevarat muzeu. In primul rand: un muzeu din perioada preistorica ar fi trebuit infiintat in pestera din Dealul Sofia, si originalele: „Ganditorul si nevasta’sa” sa fie aduse si expuse in muzeu pentru cateva zile, in fiecare an, la data la care au fost descoperite in orasul nostru. Muzeul din pestera cu peretii in forma lor naturala, podea noua pavata cu dale moderne si exponatele expuse in cutii de sticla si iluminatearhitectural, ar arata… atractiv. De asemenea, pe terenul situat in afara pesterii, construit cat mai fidel si cu materiale specifice epocii preistorice, un mic sat „neolitic”, si la interiorul „casutelor” sa fie expuse replici ale obiectelor gasite, apartinand epocii in cauza, si poate si o replica a celebrului mormant in care-au fost gasiti „sotii” ganditori, astfel incat sa prezinte vizitatorilor o parte din modul stravechi de viata al oamenilor de dinaintea nostra. Cat despre muzeul destinat lui Anghel Saligny, ar trebui infiintat la capul podului care l-a facut faimos, in cladirea cu etaj, din caramida. Acolo, ptr. o mai mare varietate de exponate, se pot face/expune si machetele tuturor proiectelor de constructie a podului ex.Regele Carol 1, poze din perioada de constructie a actualului proiect, poze de epoca cu podul, o copie a nitului de agint batut ultimul in structura podului, o copie a monezii batute cu imaginea podului, si o statuie la scara naturala a arhitectului. In fata porticului podului expusa o locomotiva identica cu cea care a trecut prima podul la data inaugurarii, si odata revenit la denumirea initiala de pod Rege Carol1, refacute ornamentele de cupru distruse de pe porticele podului, si construita o statuie si regelui care ne-a dat podul, si amenajat frumos [dale, piatra cubica, felinare clasice, copaci, banci, o terasa si=un loc de belvedere…] terenul de la pod pana la gara, am avea a doua mare atractie turistica a orasului, prima fiind muzeul si satul neolitic. Si ce perspectiva ar da orasului aceste 2 atractii pe timpul noptii, cand ar fi iluminate arhitectural… Orasul are o istorie, asezare cu multe posibilitati de investitii ptr. atragerea turistilor, si pana nu vom avea in primarie oamenii cu viziunea, entuziasmul si vointa necesara,vom continua sa traim intr-un oras mediocru, urat, unde timpul liber il putem petrece ori in fata calculatorului, ori prin baruri sau prin parcul ala de cakt din centru, ori la scara blocului, spargand seminte si barfind.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s