Constantin Ceacalopol

Photobucket    Constantin Ceacalopol s-a nǎscut în oraşul Cernavodǎ la data de 13 februarie 1882. A urmat şcoala primarǎ din localitate fiind elevul preotului Dimitrie Chirescu, apoi Liceul Comercial din Constanţa. Se întoarce dupǎ terminarea liceului la Cernavodǎ şi preia micul birt al tatălui său, devenind apoi cel mai bogat cernavodean al perioadei interbelice. Deţine douǎ mori cu aburi în oraş, un hotel, un restaurant, o fabricǎ de procesare a peştelui, 20 de hectare de pǎmânt, 10 de grǎdini şi 40 de viţǎ de vie şi pomi fructiferi. De asemenea, are în concesiune balţile Ţibrinu – Domneasca şi luciul de apǎ al Dunǎrii de la Alimanu la Topalu.

În 1934 înfiinţeazǎ în oraş prima fabricǎ de conserve de peşte de Dunǎre din ţarǎ. Fabrica exportǎ în 1937 peste 200 000 de conserve de peşte în toatǎ Europa.

A fost consilier local în mai multe rânduri, iar în timpul guvernului Nicolae Iorga (15 August 1931 – 20 Iunie 1932) a fost preşedinte al Comisiei interimare (primar interimar).

Cu ocazia unei vizite în 1932 a Regelui Carol al II-lea la Cernavodǎ îl primeşte cu tradiţionalul “pâine şi sare” şi îl invitǎ la o partidǎ pescuit pe lacul Ţibrinu.

Deşi perioada sa în funcţia de primar al oraşului a fost una scurtǎ, a pus totuşi o bunǎ rânduialǎ în finanţele şi gospodǎrirea urbei. Dat fiind cǎ lumea era şi atunci în plinǎ crizǎ financiarǎ, oferǎ un exemplu chiar cu salariul sǎu de primar pe care îl reduce de la 10000 la 5000 de lei.

Ocupǎ timp de 10 ani funcţia de preşedinte a Sfatului Negustoresc din oraş, timp de 2 ani pe cea de preşedinte al Bǎncii Cernavodǎ şi timp de 3 ani funcţia de preşedinte al Federaţiei Negustorilor Dobrogeni.
Este decorat în 1939 cu “Crucea Comemorativǎ”, “Onoris Urbis” şi “Cultul Eroilor”.

Dupǎ instaurarea regimului comunist se opune violent colectivizǎrii şi în 1946 avea chiar o “armatǎ” de gǎrzi de corp înarmate. Sfârşeşte tragic în 1948, fiind gǎsit împuşcat împreunǎ cu 3 dintre angajaţii sǎi în zona actualului spital. Bineînţeles, cazul nu a fost rezolvat pânǎ astǎzi. Dupǎ moartea sa, toatǎ averea este naţionalizatǎ.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Primarii Cernavodei și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s