Fabrica JAPY VIELLARD, HERZOG & CO.

<< Şuruburile şi niturile ce se vindeau în România înainte de anul 1908, proveneau mai mult dinAustria,Germaniaşi Ungaria. Mǎrfurile de provenienţǎ francezǎ se plasau foarte greu pe pieţele româneşti din cauza acestei concurenţe.

Photobucket

Pornind de la ideea cǎ ar exista o rentabilitate, în cazul când s-ar crea o industrie de buloane înţarǎ, vechile firme din Franţa “Japy Fréres” ce datau de peste un secol precum şi firma “Viellard Migeon & Co.”, care asemenea reprezenta unul din grupurile industriale cele mai puternice din regiunea Balfort, fiind asociaţi chiar în Franţa, pentru desfacerea produselor în diferite unghiuri ale globului ca: Spania, Argentina, România, Bulgaria, Grecia şi Orientul apropiat, s-au gândit sǎ creeze o fabricǎ şi în România. Astfel în anul 1906 s-a pus temelia primei fabrici de şuruburi din România, în oraşul Cernavodǎ, iar în anul 1908, a cǎpǎtat autorizaţia de funcţionare.

Motivele principale care au hotǎrât firmele de mai sus sǎ aleagǎ oraşul Cernavodǎ, pentru a înfiinţa în acest loc uzina lor au fost:

  1. Faptul cǎ oraşul Cernavodǎ fiind aşezat pe malul Dunǎrii, permitea acestei industrii sǎ se alimenteze pe calea fluviului cu tot materialul de care avea nevoie şi care in anul 1926-1927 sosea din uzinele Alpine Montan Gheselschalt, din Austria al cǎror minereu extrem de maleabil convenea de minune la fabricarea şuruburilor stǎnţuite la rece şi în deosebi la aceia a piuliţelor.
  2. Eftinǎtatea braţelor de muncǎ în acest oraş, al cǎrui port neînsemnat pentru traficul pe apǎ, lasǎ liberi şi neocupaţi numeroşi lucrǎtori, care nu s-ar fi putut gǎsi în porturile mai importante:Galaţi,Brǎila sau Giurgiu.

Capitalul iniţial a fost de lei aur 400 000 şi sporit în 1924 la 2 000 780 lei şi în 1925 la 50 000 000 lei (monitorul oficial No. 22 din 30.01.1927).

Uzina e clǎditǎ în apropierea liniei ferate Cernavodǎ Oraş şi posedǎ o linie de garaj proprie în lungime de circa 180 m.

Photobucket
Suprafaţa totalǎ a terenului e de 62.671 mp cu o anexǎ peste drum de 2 240 mp din care 165 mp clǎdiri situate în strada Gǎrii no. 2, vecinǎ cu noua grǎdinǎ publicǎ.

Suprafaţa clǎditǎ se compune din 4275 mp ce reprezintǎ atelierele cu anexele sale: magazia, sala de bǎiţuire cu acid sulfuric, birouri şi în fine 1580 mp locuinţe pentru funcţionari şi lucrǎtori.

Fabrica de şuruburi “Japy Willard, Herzog & Co”, a construit mai multe locuinţe de serviciu pentru principalii săi angajaţi în oraş, iar pentru cei cu salarii mai mici a înfiinţat un economat numit “Alinarea” ce îi ajuta cu mâncare şi haine la preţuri foarte mici. Sindicatul şi conducerea fabricii de şuruburi susţinea şi mişcarea sportivă locală, “şurubarii” având în 1930 o echipă de fotbal, una de rugby şi centru de box, haltere şi şah. >>[1]


[1] MUŞAT, Ioan; Istoricul oraşului Cernavoda, Bucureşti, Tipografia Viaţa Literară, 1938

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Istoria Orasului și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Fabrica JAPY VIELLARD, HERZOG & CO.

  1. nartip zice:

    -Mai tarziu s-a construit la Saligny fabrica de suruburi care la nevoie produce si cartuse/gloante ca si fosta fabrica din Cernavoda.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s