Spitalul Cernavodă în prag de desfiinţare!

Asa cum arata mai multe acte guvernamentale aparute in ultima perioada, spitalul din Cernavoda se afla pe lista unitatilor sanitare care trebuie desfiintate. Ultima propunere a  Guvernului este ca acesta sa se transforme intr-un camin pentru persoane varstnice.

Orasul Cernavoda nu este interesat de un asemenea proiect deoarece  in oras functioneaza deja o institutie similara inca din anul 2005. Caminul este un centru rezidential pentru persoane varstnice, cu o capacitate de 55 de locuri si  in prezent aici sunt gazduite doar 22 de persoane.

Referitor la Spitalul Orasenesc Cernavoda acesta deserveste atat populatia din localitate cat si pe cea din zonele limitrofe, pe o distanta de 45 de km. Vorbim despre o populatie de peste 30.000 de locuitori din Cernavoda si satele  Dunareni, Floriile, Aliman, Vlahi, Rasova, Cochirleni, Seimenii mici, Seimenii mari, Dunarea.

Photobucket

Este un spital nou si modern, inaugurat in 2006,  dotat cu aparatura medicala performanta (laparoscop, videocolposcop, ecograf, ecograf portabil, aparat radiolog) in care functioneaza compartimentele de medicina interna, obstetrica ginecologie, neonatologie, pediatrie, chirurgie generala, ATI, garda. Tot aici mai functioneaza Ambulatoriu integrat cu 12 cabinete de  specialitate; Spitalizare de zi; Bloc operator; Laborator analize medicale; Laborator Radiologie si Imagistica medicala, Serviciul de anatomie patologica; Compartiment de prevenire si control al infectii nozocomiale; Dispensar TBC; Farmacie. In ultimii doi ani, in urma solicitarilor cetatenilor din Cernavoda,   s-au depus eforturi pentru atragerea de cadre medicale specializate in oras astfel incat cetatenii sa nu mai fie nevoiti sa se deplaseze la Medgidia sau la Constanta.

Ne intrebam ce se va intampla cu toate aceste dotari si imbunatatiri daca spitalul se va inchide? Unde se vor duce toti pacientii care in prezent apeleaza la serviciile acestui spital?

Numarul persoanelor care solicita serviciile Spitalului din Cernavoda nu este deloc de neglijat. Numai in anul 2010 au fost spitalizate aproximativ 5000 de persoane.  Numarul consultatiilor in urgenta a fost de 11.000 iar pacientii spitalizati pentru o zi au fost 9500.

Pentru a atrage si a mentine personalul medical in oras,   Primaria si Consiliul local Cernavoda a acordat diverse facilitati (locuinte, transport gratuit, prime de stabilitate, etc.).

Conform serviciilor prestate si decontate de CJAS, Spitalul orasenesc Cernavoda acopera cheltuielile privind salariile, medicamentele, analizele si serviciile medicale, alimentele iar cheltuielile cu administrarea se suporta din bugetul local. In 2010, o cota de 12 % din bugetul spitalului a fost asigurata de bugetul local iar in 2011 participarea va fi de 22 %.

Inca de la anul trecut, primarul orasului Cernavoda Mariana Mircea a inceput demersurile pentru ca aceasta unitate sanitara sa nu fie desfiintata. Domnia sa a  avut intrevederi cu directorul Directiei de Sanatate Publica Constanta, cu Presedintele Casei de Asigurari de Sanatate, cu reprezentanti din conducerea Ministerului Sanatatii

In demersurile facute se alatura si Centrala nucleara de la Cernavoda care  sustine necesitatea functionarii in continuare a Spitalului Cernavoda, acesta deservind si anumite proceduri legate de situatiile de urgenta. Spitalul a fost construit  prin Programul Social de Urgenta aprobat prin Hotarare de Guvern,  fiind necesar in procesul de autorizare si  avand ca beneficiar orasul Cernavoda.  Mai mult decat atat, spitalul  este prevazut cu spatii pentru decontaminarea personalului CNE si populatiei in caz de accident nuclear sau urgenta radiologice.

Spitalul din Cernavoda trebuie sa ramana unitate sanitara pentru cetatenii din orasul Cernavoda si localitatile limitrofe, precum si pentru unitatile economice care isi desfasoara activitatea in oras.

Biroul de presă Primăria Cernavodă

Site Spitalul Orăsenesc Cernavodă

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Altele și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Spitalul Cernavodă în prag de desfiinţare!

 1. Dragomara zice:

  Câteva mici corecţii: unul dintre satele încă deservite de Spitalul Orăşenesc Cernavodă se numeşte „Floriile”, nu „Florii” aşa cum se specifică-n articol; serviciile spitalului nostru sunt folosite cu succces şi de către pacienţi din Medgidia, Constanţa sau Bucureşti, cel puţin cele de obstetrică-ginecologie oferite de Dr. Chazli Fawaz.
  NU ştiu de ce simt io că cea care a renunţat la Spitalul Orăşenesc Cernavodă este tocmai primăriţa noastră „cântătoare”, cea care de când şi-a începutul mandatul nu face decât să se implice în sandaluri care mai de care mai penibile.
  Vă rog, nu vă supăraţi pe mine, încă un picuţ mai corectă şi mai logică mi s-ar fi părut exprimarea: „Mulţi spun: Oraşul meu… Eu spun: Oraşul nostru!”. Ei bine, oraşul nostru are nevoie de ceva mai multă iniţiativă, şi mult mai puţină vorbărie.

  Apreciază

  • cernavodean zice:

   Comunicatul apartine, fara niciun fel de modificari, Biroului de Presa al Primariei Cernavoda… Isi asuma cele enuntate si greselile.
   Eu am considerat ca este un subiect foarte important pentru cernavodeni si trebuie anuntata intr-un fel sau altul.
   In ceea ce o priveste pe doamna primar, inchiderea acestui spital in timpul mandatului sau va fi o fapta de neiertat…
   Eu inca cred ca eventuala inchidere a Spitalului Orasenesc Cernavoda este de domeniul fantasticului.

   Apreciază

 2. Dragomara zice:

  Şi io aş vrea să fiu de aceeaşi părere, însă nu prea pot, din păcate, tocmai ce-am primit azi pe e-mail lista de 4-5 pagini cu spitalele desfiinţate – mă rog, transformate în azile de bătrâni, şi tocmai ce-am ascultat, acum ceva ore, o dezbatere pe aceeaşi temă la EuropaFM, la „Interviurile zilei”. Din punctul meu de vedere în ţara asta este un deficit de spitale, despre cel de cadre medicale nici că nu mai îndrăznesc să vorbesc.

  Apreciază

 3. nartip zice:

  -Cu mari eforturi am obtinut aproarile pentru realizarea acestui „obiect” din planul de Investitii Conexe reactorului 1.Ca sa ne impiedice-mai marii vremii- ne cereau sa-l amplasam pe locul fostei Fabrici de ciment,unde numai demolarea din zona costa de 5 ori pretul pentru Spital si dotari.Pe dealta parte,Ocolul Silvic se pretindea stapan peste acele zone unde l-am construit,cand de fapt era doar administrator din partea Statului.
  -Am reusit- ca si alte dati- sa obtinem acel teren,zona foarte proprice diin toate punctele de vedere,pentru care Ministerul Sanatatii -atunci- a dat aviz favorabil cu felicitari.Ca sa renunti la un Spital de asemenea anvergura inseamna ca „haite” de societati speculeaza incompetemta conducatorilor Tarii de azi,care pentru 30 de arginti isi vand si parintii.Poate ca sub „domnia” lui Atila se vrea cucerirea Romaniei pri daramarea a tot ce mai este romanesc.
  -Se stie ca azi tarile sunt cucerite economic si nu cu tunul sau racheta,ci,cu tunul economic.DAca ar fi spatiu excedentar,s-ar putea folosi in alte scopuri caritabile,dar desfiintarea ca menire este de NECONCEPUT pentru oameni normali.Numai cat am alergat personal pe la fel defel de Ministere,Organe si Organizatii imi da dreptul sa chiar „HUIDUI” pe cei care se gandesc la desfiintarea acestui Spital.Fata de cel din Medgidia,acesta este un RAI.Cel de la Medgidia a ajuns ca o cocina condus de o gasca de neica nimeni.

  Apreciază

 4. nartip zice:

  -Ce se mai poate spune dupa ce s-a demonstrat ca guvernantii nostri sunt ageamii/habarnisti de marca.Astia „gandesc” cu fundul si dupa aceea se „intorc” cu fata.Exact ca in poanta cu cei care intai impusca iepurii ca sa le poata numara dupa aceea urechile,pentru ca pe ei ii interesa-de fapt.doar- sa afle cati iepuri au pe mosia lor…Doamne mare e gradina TA…
  -Acest spital,obiectiv conex centrului nuclear de la Cernavoda,construit prin Hotarare Guvernamentala,ajunge pe mana unor ministri care ar fi in stare sa dea cu naftalina reactoarelor construite ca sa nu „se strice/fie atacate de molii.Habarnistii conduc Romania ca in codru,dar ramanand fara codri,ajungem ca in pustiul Sahara.”Brava natiune,halal sa-ti fie” zice conu’ Iancu…Hai la vot,hai la vot.hai la vot.

  Apreciază

 5. nartip zice:

  -UN NOD MI SE PUNE IN GAT SI MA SUFOCA MANIA!Cel putin voi cei tineri sa deschideti ochii pentru ca unul ca tatulici sa nu va mai „orbeasca” constiintele.OPORTUNISTUL utc-ist care face pe televiziuni reclama la CARITAS unde au ramas oameni fara case,a gasit in Cernavoda,prostia la ea acasa!
  -Cei care va conduc si nu pot dormi de grija voastra habar nu aveau despre ce discutau.Hansa avea graja sa nu uite sa spuna ca el este consilier din 1990,iar madam Mircea parca era speriata de avioane.Daca Hansa isi mai aducea aminte cate ceva de o hotarare de guvern,Petre Roman,etc.astea erau „amintiri din copilarie”la un fost primar.
  1-Guvernul Romaniei,HOTARIRE…nr.750/05.07.1990…care este o reluare si reconfirmare a prevederilor legii nr.10/1989 si 28/1990…privind obiectivul de investitii „Centrala nuclearoelectrica Cernavoda 5x 700 MW”,la pct IX -Titularul Investitiei-PRIMARIA JUDETULUI CONSTANTA,subpunctul 1-Spital cu 250 paturi si dispensar policlinic in orasul Cernavoda cu dotari necesare asistentei medicale pentru personalul CNE.La aceste documente care sunt in arhiva primariei si a centralei nucleare trebuia sa faca rferire vorbitorii respectivi si sa nu lase initiativa guralivului tatulici care a mirosit repede cu cine are deaface…
  -Nicusor Constantinescu dormea precum atunci in masina la stop,primul care trebuia sa fie documentat si sa se promunte.S-a pronuntat „caristas” pentru toti…
  -2-Domnul de la Radioprotectie declara ca a „castigat” cineva licitatia pentru ca Spitalul lor care trebuia dotat corespunzator scopului construit cu fondurile prevazute prin planul de stat aferent,s-a dovedit a fi la fel de habarnist,asa cum l-am perceput inca de cand am venit in contact cu el in anii ’90…dansul locuieste la Constanta,pentru ca asa este sigur ca iese don zona critica de 25 km.asa cum este delimitata prin „Planul De Urgenta” care se afla si la Primaria Cernavoda si trebuie sa fie afisat permanent in locul prevazut in acest scop.
  -Dar…daca cel care raspunde de „radioprotectia” obiectivului cat si a imprejurimilor este strain de el,ce pretentie mai ai la Hansa si madam Mircea,privighitoarea Cernavodei…
  =*= Ca sa fie suficient de clar,comparativ aveti suma pentru constructii-montaj-orientative-de 75 mil.lei cu 58 mil.lei in proiectul de executie,ceeace inseamna ca dotarile erau aproape cat constructia ca valoare,adica 58 mil.lei.Dar lor le-a trebuit licitatie pentru ca nu si-au dotat Spitalul iar din licitatii pica…
  =*= Toate obiectivele construite diin fonduri republicane-precum si spitalul- se transfera autoritatilor teritoriale pentru ” indrumare si control,gospodarire” legale,ca parte a statului care vegheaza la respectarea legilor in teritoriu,dar aceste obiective raman destinate scopului pentru care se construiesc si in administrarea de specialitate adecvata destinatiei lor.Mergeti pe site-ul Centralei Nucleare sa vedeti Planul de Urgenta nucleara,ca sa vedeti ce „atent” este Simionov cu obiectivul pe care-l asigura el…din Constanta…ca si altii ca el.
  =*= Cautati sa va edificati cine si cum va conduce localitatea si nu uitati ca de voi depinde viitorul copiilor vostri si viata-implicit- si a multor sute de mii de oameni din Romania.Un reactor Nuclear nu e „mamaligsa” romaneasca…

  Apreciază

 6. medgidia13 zice:

  -Apropo despre spital.Cred ca cineva ar fi in stare chiar sa darame o asemenea constructie precum cea
  pentru copii.In anii ’90 nu erau idioti care cereau sa fie astupat Canalul Dunare-Marea Neagra pentru ca a fost facut de Ceausescu?
  -Cred ca trebuie sa fim atenti ca altcineva mai „grijulii/tampiti” sa nu aiba ideea sa darame Centrala Nuclearoelectrica-si nu atomica,precum la OTV-,venind cu „idei” precu cei cu ecologia lor care au si demonstrat impotriva acestui tip de furnizare/obtinere a energiei electrice.Adica niste nebuni sadea,care plecand de la rationamente corecte privind ecologia,sa ajunga sa-si fundamenteze/intemeeze nebunia lor astfel.Ca mare e gradina LUI Dumnezeu…

  Apreciază

 7. medgidia13 zice:

  -Cineva mi-a scris ca pana la urma in privinta spitalului acesta a invins ratiunea.Ba!E ca in bancul cu cel care prindea iepurii,le taia urechile si le numara ca sa afle cati iepuri i-au mancat lui varza…Rational ar fi fost ca fiecare obiectiv de acest gen-spitale- sa fie analizat fiecare din toate punctele de vedere si apoi sa faci o lista cu prioritati si masuri.
  -Cred ca veti fi de acord cu mine,ca dupa evenimentele din Japonia,acest spital chiar daca nu ar avea macar un singur pacient,trebuie mentinut scopului pentru care a fost construit.Ecologia este o stiinta si ea trebuie aprofundata si nu doar clamata de catre toti neica nimeni.Precum si stiinta construirii reactoarelor nuclearoelectrice.

  Apreciază

 8. nartip zice:

  -Si pana la urma ce s-a intamplat?Zice o vorba: Fericiti cei saraci cu duhul ca a lor va fi imparatia Cerului…si asa este.Acestia-cei saraci cu duhul- nu-si dau seama de „raul” din ei precum nici de raul pe care-l pricinuiesc altora.Cu sau fara voia lor.La guvernantii de azi,cu (ne)voia lor de a zice ca fac si ei ceva.HABARNISTI din tata in fiu,ajunsi nemeritat in fruntea bucatelor,”mananca” si ei ce pot,ce stiu,ce sunt in stare,ca intregul lor neam de neica nimeni ajunsi unde nu merita.Iarta-I Doamne ca nu stiu ce fac.

  Ca sa-i uitati mai usor,priviti aici: nartip2 – JamaicaLive.com.jm VideoWall – The real JamaicaLive TV.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s