Carul (de reportaj) caracalean – Sesizare CNA

Domnule Preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului,

În baza art. 51 alin 1 din Constituţia României care garantează dreptul cetăţenilor de a se adresa instituţiilor publice vă prezentăm următoarea sesizare :

Începând cu data de 4 Ianuarie 2011, la postul de televiziune OTV a debutat seria de emisiuni intitulate sugestiv « Crimele de la Cernavodă ». În cadrul acestor emisiuni zilnice au existat, în modul caracteristic postului în cauză, grave abateri atât în ceea ce priveşte legea audiovizualului cât şi al codului deontologic al jurnalistului.

Pentru a atinge numai câteva dintre aspectele pe care le considerăm grave abateri menţionăm :

– emisiunea din data de 11.01.2011 în care realizatorul emisiunii încalcă în mod grav codul deontolgic, care menţionează că  “Jurnalistul este dator să caute, să respecte şi să comunice faptele – aşa cum acestea pot fi cunoscute prin verificări rezonabile – în virtutea dreptului publicului de a fi informat », făcând supoziţii despre legăturile unor anumite familii din oraşul Cernavodă cu bande de crimă organizată, lezând în acest fel dreptul la imagine şi la viaţa privată al cetăţenilor menţionaţi ;

– prezentarea în emisiunile din data de 11.01, 12.01, 13.01 şi 14.01 în mod repetat şi neprotejat al unor imagini reprezentând victimele unor crime ;

– lansarea unor supoziţii în emisiunea din data de 17.01 cu privire la vinovăţia unui minor prezent în caz ;

– substituirea realizatorului şi a invitaţilor săi organelor de anchetă ;

– încălcarea flagrantă şi repetată a art. 3 alin 4 din legea nr. 504/2002 a audiovizualului care precizează că “Toţi radiodifuzorii au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

– atacul repetat în emisiunile din data de 12.01, 13.01, 14.01 la adresa mamei uneia dintre victime şi acuzarea acesteia în mod direct şi public de crimă, fără a prezenta vreo dovadă concretă în acest sens.

– realizatorul emisiunii şi invitaţii săi aduc, în emisiunile din data de 10.01 şi 11.01 acuze neprobate în niciun fel, unor minori pe care îi filmează şi difuzează în direct.

Pe lângă nenumăratele abateri de ordin general, foarte des întâlnite la postul de televiziune în cauză, considerăm că există mai multe abateri care lezează în mod direct drepturile cetăţeneşti ale semnatarilor acestei sesizări :

– folosirea unor expresii preorative în mod repetat de către realizatorul emisiunii de genul : “radiaţi”, “mutanţi”, “criminali”, la adresa cetăţenilor oraşului Cernavodă;

– generalizarea unui eveniment izolat la nivelul întregii comunităţi;

– lezarea imaginii comunităţii noastre la nivel naţional;

– încălcarea flagrantă a codului deontologic care spune că: “Jurnalistul este dator să exprime opinii pe o bază factuală. În relatarea faptelor şi a opiniilor, jurnalistul va acţiona cu bună-credinţă”, prin lansarea în rândul opiniei publice a unor supoziţii nefondate doar pentru a întreţine subiectul de presă;

– prezentarea unor invitaţi cu origini dubioase cărora li s-a atribuit statutul de reprezentanţi şi voci ai comunităţii noastre locale;

– denigrarea în mod repetat a autorităţilor publice locale;

– enunţarea de afirmaţii rasiste cu privire la structura etnică a oraşului Cernavodă în emisiunea din 13.01;

Semnatarii acestei petiţii sunt cetăţeni de toate vârstele ai oraşului Cernavodă, oraş cu istorie, cultură şi identitate locală.

În lumina celor câteva abateri menţionate mai sus, noi, semnatarii acestei sesizări vă rugăm să luaţi măsurile legale şi morale care se impun.

Cu stimă,

Semnatarii acestei sesizări

George Halichia, Dragoş Buharu, Radu Pricop, Cristian – Andrei Popa, Cristina State, Mariana Cristea, Valentin-Ciprian Răduşă, Dragoş Leadă, Raluca Olaru, Metin Şenol, Cristina Adim, Radu Popa, Nadia Avram, Carmen Bivolaru, Marius Stoica, Cristi Pinu, Laurenţiu Cristea, Raluca Stroe, Mihaela şi Radu Pană, Cornel şi Doina Răduşă, Valeriu şi Georgiana Munteanu, Pierre Fechis, Cernavoda Blog, Grupul de Iniţiativă Jună Cernavodă 2010, Asociaţia Tinereţe Albă”

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Altele și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Carul (de reportaj) caracalean – Sesizare CNA

  1. Vlad D. zice:

    Buna initiativa!! Toti s-au saturat sa auda de „radiati, mutanti, criminali, crima organizata” si toate cele. Presedintele Poporului pe dracu’!! Sa moara in chinuri 😀

    Apreciază

  2. ghilase zice:

    In urma demersului Dvs legal, am relizat ca CNA a luat masura de a sanctiona cu amenda…. de jumatate de milion de lei mult-discutata televiziune ar fi trebuit de mult inchisa,dar fiindca este an electoral s-a gasit o…portita sa fie in continuare lasata sa abereze pe premisa: fiecare cu …a ma-sii.Replica din partea lor va fi pe masura. Vor ataca prin orice mijloace imaginea urbei, a locuitorilor, a administratiei locale, a organelor coercitive denigrand flagrant adevarul. Asta stiu ei sa faca cel mai bine.Despre afirmatia sub care se ascund interese directe ca „daca noi n-am fi fost nu s-ar fi aflat adevarul”… atentie la manipularea ieftina, de doi bani a celui care deja se vede presedinte. Si mai am o replica: dupa ce-i care-l inconjoara…ma feresc sa trag vre-o concluzie despre gradul de cultura….Vorba marelui umorist Dem Radulescu: „Vax albina, crema puca”.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s