Sportul Cernavodean – partea I

În cartea sa, Puntea dintre zări – Cernavoda dragostea mea, Vasile Stravru Teodorof memorează pentru noi un moment de referinţă în istoria sportului cernavodean. Sub titlul « Derbi de neuitat », autorul face o cronică a unei partidei de fotbal, ce are loc în 1941, între echipa locală Şoimii Cernavodă şi o selecţionată a armatei germane.

“Unul din rezultatele de răsunet din palmaresul echipei Şoimii a fost victoria asupra selecţionatei militare a germanilor staţionaţi în zonă.

Pentru acest derbi, echipa militară a apelat la serviciile unui reputat fotbalist al vremii ce îşi satisfăcea serviciul militar în altă garnizoană. Astfel FRANTZ WEILER (campion al Germaniei cu Hertha Berlin în 1937, selecţionat de 23 de ori la echipa naţională ; avea să sfârşească în 1944 pe frontul rusesc n. CernavodaBlog) a sosit chiar în ziua meciului, venind cu un avion al poştei militare germane, aterizând pe dealul gării, în punctul numit VIFOR.

Tribunele arhipline aşteptau cu nerăbdare această întâlnire, unică în felul ei. Echipele se aflau la încălzire. Până la începerea partidei mai erau 20-25 minute.
cernavoda,fotbal
Dar, iată că pe poarta stadionului îşi face aparitia o maşină militară din care a coborât cel aşteptat. Imediat, a fost înconjurat de toţi componenţii echipei şi aplaudat de către cernavodenii aflaţi în tribune, cu un fair play de invidiat.

Umberto Albini (activează mai mulţi ani ca arbitru de fotbal şi începând cu anii ’50 ajunge un reputat arbitru de tenis în Italia n. CernavodaBlog), arbitru recunoscut de Forul de Specialitate, fluiera începerea meciului. Partida a debutat cu faze spectaculoase de la o poartă la alta, publicul era satisfăcut de calitatea jocului dar dorea victoria asupra nemţilor.

Weiler îşi face dovada calitătilor sale de vedetă şi cu incursiuni de viteză pe extrema stângă, face de multe ori ca din centrările sale, portarul nostru să se remarce, salvând poarta de la goluri ca şi făcute.

La un moment dat vedeta germană plecată într-o cursă pe extremă, pătrunde în centru, în careul mare şi dintr-o poziţie favorabilă şutează sec nelăsând nici o speranţă lui Tudorache, care până atunci s-a împotrivit cu vehemenţă şuturilor spre poarta sa. Deci, 1-0 ! Totuşi, publicul găseşte resurse morale să aplaude frumosul gol a lui Weiler.

Meciul se îndârzeşte, Şoimii devin mai combativi, încercând vigilenţa portarului german în nenumărate atacuri întreprinse. Mirică cu mingea la picior, sprintează în stilu-i caracteristic pe extremă, centrând ca la carte. Lui Stănescu Petrică nu-i rămâne decât să marcheze, lucru ce l-a şi făcut, restabilind egalitatea.

Publicul jubilează, ovaţiile nu mai contenesc. În fine, se aude fluierul arbitrului Albini pentru terminarea primului mitan.

După pauză, schimbarea făcută in echipă a fost inspirată prin introducerea « talgeristului » Andrei barbu ca centru înaintaş. De la începutul mitanului doi, atacurile şi contraatacurile Şoimilor sunt mai dese şi, la unul dintre ele, mingea plecată de la halfi (mijlocaş n. CernavodaBlog) ajunge cu precizie la Spiru Teologul, extrema stângă, care, după un dribling, centrează cu precizie, iar Andrei Barbu sutează şi….. 2-1 pentru Şoimii !

Publicul explodează, susţinând cu frenezie echipa favorită ce se afla, de-acum, la cârma jocului, controlând pe întreg terenul meciul.

Timpul se scurge în favoarea noastră.

Umberto Albini, care a arbitrat de notă maximă, controlează cronometrul, si fluieră finalul partidei.

Cofetăria Spiru a fost martora multor comentarii asupra meciului disputat. Nea Sandu cofetaru le-a făcut un tort pe măsura derbiului.

După o jumătate de secol şi ceva, mi-aduc aminte cu plăcere de acest derbi şi nici gustul tortului nu l-am uitat ! DOAMNE, CE FRUMOS A FOST !”[1]

G.H.


cernavoda,fotbal


[1] STAVRU TEODOROF, Vasile; Puntea dintre zări – Cernavoda dragostea mea; editura Dobrogea, Constanţa, 1996;

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Sportul Cernavodean și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Sportul Cernavodean – partea I

  1. ghilase zice:

    Cu amabilitatea Cernavoda blog, doresc sa evidentiez un site ce va bucura pe multi cernavodeni. Cei in varsta trebuie sa ceara celor tineri sa le deschida site-ul echipei old boys Axiopolis 87. Aici va reintalniti cu o parte din echipa de fotbal a orasului Cernavoda, ajunsi acum la o venerabila varsta devenind astfel pilde pentru cei tineri. Nu ezitati, intrati pe axiopolis 87 old boys!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s