Centrul oraşului Cernavodă sub apă

Photobucket
“Centrul inundabil” al oraşului Cernavodă este o problemă dezbătută de un secol încoace ! În mod incredibil, în anul 1914, la primul său mandat de primar, Nicolae D. Chirescu, avea exact aceiaşi problemă ca şi actualul primar Mariana Mircea. Aproape în fiecare an ploios centrul oraşului Cernavodă era inundat complet de apele adunate după dealurile oraşului !!!
În 1915 încep lucrările de asanare a bălţilor din jurul oraşului construindu-se în acelaşi timp şi un prim canal de scurgere a apelor menajere. Primarul Nicolae D. Chirescu propune deasemenea interzicerea printr-o hotărâre a consiliului comunal construirea în zona joasă a orasului şi extinderea acestuia exclusiv pe deal.
În perioada comunistă exista un plan de sistematizare al oraşului care presupunea şi ridicarea actualului centru cu peste 5 metri peste nivelul Canalului Dunăre – Marea Neagră pentru ca apele pluviale să se poată scurge în canal. Acelaşi plan cuprindea însă şi introducerea transportului în comun în oraş, şi cum tranvaiul nu a mai apărut la Cernavodă nici centrul nu a fost înălţat.
Astfel, dragi concetăţeni, “piscina centrală” se deschide în fiecare an de mai bine de un secol. Pacat că în piscină se găsesc acum şi clădirile istorice ale oraşului, şi aşa chinuite cumplit de “restaurările” întreprinzătorilor ce deţin prăvălii în centru.

G.H
Photobucket
VIDEO – REALITATEA TV – Plimbare cu barca prin centrul orasului Cernavoda

VIDEO – VIDEO NEWS – Centrul inundat al orasului Cernavoda

IMAGINI – Catalin LUNGU – www.catalinlungu.com

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Altele și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Centrul oraşului Cernavodă sub apă

 1. neshu zice:

  Primarul Mariana Mircea nu stie decat sa fure banii publici, aceasi problema cu centrul inundabil era si acum 50 de ani……

  Apreciază

 2. cernavodean zice:

  Va rog frumos sa nu mai folositi cuvinte urate in comentarii pentru ca nu o sa le postez. Daca aveti nemultumiri legate de actuala administratie publica a orasului va rog sa vi le exprimati la vot pentru ca aici nu facem politica.

  Apreciază

 3. nartip zice:

  -Stimati blogonauti.Centrul orasului Cernavoda nu este un centru.Tehnic,el a incetat sa existe odata cu definitivarea Canalului Dunarea-Marea Neagra.Adica,la panza de apa deja ridicata se adaugau inca 2,5 la 4 m inaltime a panzei de apa,cuprinsa in intervalul de nivel 8,25 care este nivelul de comanda pentru fuctionarea canalalului impreuna cu sistemul de acluzare si -a fost odata- nivel de comanda pentru functionare statii de pompare Km 18 -desfiintata in faza finala canal si Poarta Alba si Basarabi Padure care face transbordarea pe platoul de sud catre Negru Voda.
  -Numai Basarabi Padure -statia de pompare- ridica pentru zona de sud a Dobrogei un debit de apa egal cu cel al Oltului si Arges la un loc.Azi,cred ca mai ridica…din umeri cine se uita la ea…ca la o „ramasita” a odiosului comunism.In mintea celor care amesteca nimic cu nimic si contesta pana si adevaruri matematice,1+1 facand cat vrea muschii fiecarui „neinstruit”,proiecte tehnice de nivel national ajung sa fie asemuite cu „cosnita” de la mol…
  -Deci,-formula consacrata-din centrul orasului Cernavoda v-am dus la Negru Voda.Incepand de la blocul H1 si pana la racordul actual cu intrarea pe podul peste Dunare,s-a facut umplutura cu loess adus din dealul Liceului Agricol si asternut in „perna” prelucrata tehnologic pe inaltime de 7,5 m,pe care s-au construit toate blocurile incepand cu blocul L-turn- pana la Fostul club al elevilor,azi muzeu,daca nu ma insel.La acelasi nivel urma-exista decret-demolarea centrului civic,umplutura pana la cota mentionata si reconstruit centrul civic.
  -Mai departe,in fiecare an,inundatii si degradare accentuata a zonei respective cu cheltuieli anapoda pentru reparatii anapoda,facute doar ca sa mentina un „robinet” pentru comisioane.In cernavoda mai sunt oameni care cunosc acestea spuse/scrise de mine aici.Mai sunt-sper-documente in arhiva Primariei,dar probabil au praf mult pe ele…

  Apreciază

 4. nartip zice:

  -Continuare.In prima poza se observa aliniamentul de blocuri care se afla la inaltime mult peste casele din „centrul”-care nu mai este centru- inundat.Aceea este zona de teren sistematizat,cu perna de loess de 7,5 m inaltime.Chiar daca nu s-ar fi facut nici o lucrare hidrotehnica pe zona canalului,panza freatica s-ar fi ridicat continuu in zona datorita celorlalte lucrari din bazinul Dunarii,care au „gatuit”/micsoorat zona de revarsare -istorica-a acesteia la aporturi mari de precipitatii si afluenti.
  -Acest centru-fost- civic nu ar mai fi rezistat nici cu orice fel de tip de indiguire.Asa se demonstreaza-tehnic- precum ca „tenacitatea” cu care se cauta mentinerea unui centru istoric nu are justificare si nici suport pentru cheltuieli adhoc.Sunt inutile.

  Apreciază

 5. medgidia13 zice:

  -Sa-mi las un comentariu la comentariu…Va reamintesc ca cineva din Cernavoda uita despre ce este vorba.O fi Primaria?L-am mai vazut si pe prefectul Palaz in valtoarea baltocii de acolo.Xe o fi dorit omul asta?Sa gaseasca o vina in plus ca sa o schimbe pe primarita?A tunat si i-a adunat.Doi habarnisti in speta,care cauta votanti cu orice pret.Amandoi ‘tupeisti,coltosi,clontosi’ si departe de ceeace trebuie sa fie.Important e sa stii cum sa faci banul sa ‘circule’,chiar daca e pe ‘apa sambetei’.Si…iar inundatii,iar bani cheltuiti aiurea cu ‘aiureli’,dar tot pica ceva…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s