Cernavodă 1980

Sfârşitul anilor ’70, începutul anilor ’80, găsesc oraşul Cernavodă într-o “agitaţie” menită parcă să suplinească secole de acalmie… Aceşti ani îşi lasă adânc amprenta asupra micuţului nostru oraş; demararea lucrărilor la noul ansamblu de poduri, la Canalul Dunăre – Marea Neagră şi la Centrala Nuclearo-Electrică, modifică radical atât peisajul cernavodean cât şi viaţa socială a acestuia. În “hei rup-ul” muncitoresc-socialist oameni din întreaga ţară sosesc la Cernavodă, care a devenit obiectivul numărul 1 a întregii Românii. Mulţi dintre actualii locuitori ai oraşului au fost aduşi de “valurile vieţii” pe plaiurile cernavodene în acea perioadă şi acela a fost momentul în care Cernavodă le-a devenit casă.
Photobucket
Pentru a ilustra sumar anul 1980, reproduc un articol din publicaţia « Scânteia », semnat de Constantina Caramfil. Am încercat să citesc acest articol “printre rânduri“ pentru a evita propaganda comunistă în încercarea de a întelege foarte puţin din acele vremuri:

« La şirul de imagini ce străjuiesc intrarea dinspre inima ţării, în Dobrogea, alături de acel mereu menţionat “Gânditor”, a cărui putere de cugetare stăruie de-a-tâtea veacuri peste  aceste locuri, alături de vechiul pod peste Dunăre, probat de inginerul său Anghel Saligny, la 14 septembrie 1885 ( 1895 n. CVD Blog), alături de giganticul “Dorobanţ” de bronz, mereu de veghe parcă, se  adaugă, azi, un nou pod rutier şi de cale ferată, precum şi canalul Dunăre –  Marea Neagră, grandioasă arteră de transport comercial înscrisă în harta marilor drumuri de apă europene. [..]

Sub impresia faptelor de muncă uimitoare încărcate până-n albastrul cerului de cutezanţă, putere şi luciditate, sub această impresie de facere a lumii, a noii geneze a Dobrogei, am privit cu emoţie şi respect la meşterii şi constructorii ce răscolesc pământul la mari adâncimi, în preajma vechiului Axiopolis, la Cernavodă. În imensitatea văilor croite anume pentru ecluza ce va permite intrarea şi ieşirea navelor, în şi din Canalul Dunăre – Marea Neagră, oamenii, mişcânsu-se printre piloni şi schele, şi macarale, şi la fel de giganticele dantele de beton şi şârmă, devin, sunt de fapt, pe măsură ce te apropii de ei şi-i cunoşti adevăraţi demiurgi contemporani. Dar, punctele pe o hartă la zi, ele pot fi adăugate sub aceiaşi privire: aici va fi noul pod, pe aici canalul, dincoace noul port, centrala nuclearo-electrică, noile cartiere, noile instituţii, într-un cuvânt va fi un nou oraş, cea mai frumoasă aşezare la intrarea în judeţul Constanţa.

Muncitoarea Elena Munteanu, dobrogeancă din satul Dunărea, stabilită la Cernavodă încă din tinereţe [..] este, ca orice localni, plină de speranţe pentru anii ce vin: “ Azi este mai greu, desigur, aceste mari şantiere înseamnă muncă multă şi condiţi mai grele, numai că ştim, şi vedem deja ce va fi peste câţiva ani […]

Pe şantierul primei Centrale nuclearo-electrice, o altă femeie, Clara Ganea, preşedinta comisiei femeilor pe întreprindere, de fel din Cernavodă [..] gândeşte la fel, pentru că “noi care asistăm şi participăm azi la aceste uriaşe răscoliri şi prefaceri, vom fi beneficiarii unei localităţi minunate, înconjurată de apele albastre ale Dunării şi ale Canalului.
Photobucket

Într-un apartament de trei camere, în zona de nord a oraşului, frumos aranjat, de curând, Gheorghe Mangu, maistru constructor de poduri şi căi ferate, abia sosit acasă de la Şantierul 13 Ecluză, cade pe gânduri, ostenit, într-o atitudine de odihnă şi cugetare, asemenea milenarului “Gânditor de la Cernavodă” […] »

Cristina State

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Canalul Dunare-Marea neagra și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cernavodă 1980

 1. pitesti zice:

  Numele corect al orasului este Cenavoda (nu cu litera ‘ă’ la coadă) si inseamna in bulgara
  Apa (voda) Neagra (cerna)

  De fapt, majoritatea localitatilor dobrogene au avut nume turcesti, bulgaresti si ucrainene, inainte de 1878.

  Apreciază

  • cernavodean zice:

   Este ceva mai in spate un intreg articol pe tema asta 🙂 Intradevar, numele corect este Cernavoda (Czernawoda). Exista insa confuzia cu localitatile cu nume de fosti domnitori, foarte intalnite in intreaga tara. Bineinteles ca nu a existat niciun Voda cu numele de Cerna 🙂 Numele este dat de catre constructorii slavoni ai caii ferate Cernavoda-Constanta (1858). In turceste era Bogaschioi (Satul de la Varsare).
   Insa, denumirea oficiala din ultimii 20-30 de ani este Cernavodă. 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s