Primarii Cernavodei: Athanasie Rădulescu

PhotobucketAthanasie Rădulescu s-a născut la 3 Iunie 1850, în comuna Ciocăneşti-Mărgineni, judeţul Ialomiţa. Urmează cursurile şcolii primare la Silistra, iar pe cele gimnaziale la Bucureşti. Tot la Bucureşti termină Facultatea de Medicină, specializarea Farmacie.

Participă în 1877 la Războiul de Independenţă în calitate de Şef Farmacist al Diviziei  a II-a şi ca şef al depozitului chirurgical. “În luptele dela Plevna, a protejat cu sabia pe răniţii turci de furia ruşilor, pentru care faptă umanitară a fost decorat de Osman Paşa.”[1]

După război, în anul 1879, s-a retras din armată cu gradul de Locotenent-farmacist. În vremea aceea, provincia Dobrogea proaspăt alipită la noul regat al României, era încă “un ţinut sălbatic şi pustiu”. Athanasie Rădulescu se stabileşte definitiv la Cernavodă în 1881 şi îşi deschide o farmacie.

Zece ani mai târziu este unul dintre cei mai respectaţi cernavodeni şi ajunge astfel în funcţia de primar al oraşului. Ocupă această funcţie nu mai puţin de 7 ani, în 4 rânduri: 1891-1892; 1894-1897; 1900-1901 şi 1905-1907 (până în luna aprilie când a decedat).

Primarul Athanasie Rădulescu are meritele de a fi transformat Cernavodă dintr-un micuţ sat oriental într-un adevărat oraş modern. În timpul său se realizează primul plan de sistematizare al oraşului, străzile de pământ sunt pavate cu piară cubică, în oraş este pusă în funcţiune alimentarea cu curent electric, construirea unor hale industriale şi a majorităţi clădirilor administrative de care oraşul va beneficia în perioada interbelică.
Photobucket

De asemenea, Primarul Athanasie Rădulescu poate fi considerat ctitorul Bisericii Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, fiind principalul artizan al construirii, între 1892 şi 1895, a lăcaşului de cult ce dăinuieşte şi astăzi. La intrarea în Biserică, deasupra uşii, se află inscripţia: “Ziditu-s’a această Sfântă şi Dumnezeiască biserică cu hramul Sfinţilor Împăraţi “Constantin şi Elena” cu osteneala domnului Athanasie Rădulescu, soţia sa Elena şi fii Ion, Ecaterina şi Constantin şi a altor pioşi creştini care au binevoit a ajuta [..]”
Photobucket

Pentru serviciile aduse ţării a fost decorat cu Steaua României, în grad de cavaler, Trecerea Dunării, Independenţa şi alte decoraţii ruseşti şi turceşti.

Învăţătorul Ioan Muşat publică în numărul 3 al publicaţiei Danubiu, un editorial dedicat fostului primar al oraşului Cernavodă, Athanasie Rădulescu pe care îl consideră unul dintre principalii artizani ai modernizării oraşului. Autorul Ioan Muşat prezintă aspectul actual al oraşului în comparaţie cu vremurile trecute şi cu alte oraşe din judeţ. Evidenţiază faptul că un rol foarte important în această dezvoltare a oraşului o are primarul Rădulescu şi că se impune ca cernavodenii să îi aducă un omagiu. La data de 21 Mai 1937, ca urmare a acestui articol şi a demersurilor lui Ioan Muşat, fostului primar Athanasie Rădulescu i se inaugurează o frumoasă statuie din bronz în grădina publică a oraşului. “Cernavoda este apreciat ca cel mai frumos oraş, după capitala de judeţ, din provincia dobrogeană. Şi cu drept cuvânt, oraşul Cernavoda – în vechime Bogaschioi – în comparaţie cu celelalte oraşe din această provincie aprecierea e justă. Cernavodeanul nu aşteptă să i se aducă apa cu sacaua. Nu bâşbâie în întunericul nopţilor pe străzi şi în casă nu se mai foloseşte de opaiţ. Drumurile pline de praf  galben şi negru, străbătut de profesorul Iorga cu ocazia trecerii pe aici, acum 30 de ani, drum care leagă portul cu centrul oraşului despre care se vorbeşte în scrierea d-sale s-a transformat în frumosul bulevard cu tei, o adevărată podoabă a Cernavodei, dar pe care nu ştim să o preţuim şi despre care voiu vorbi altădată. Străzile oraşului au fost aliniate după un plan de sistematizare, pavate şi plantate pe margini cu pomi speciali – bdul Carol I ş.a. Înfăptuirea acestor opere n-a fost tocmai aşa de uşor, mai cu seamă dacă ne gândim la veniturile comunei din acele timpuri. Exemplu avem Medgidia, al cărei buget întrece cu mult pe al Cernavodei. Cu toate acestea Medgidia nici astăzi nu are canalizare de apă, n-are lumină electrică. Poate că şi noi am fi avut aceeaş soartă dacă n-aveam omul cu mâna strânsă, omul care nu s-a gândit să facă afaceri din averea comunei.

Dacă ne dăm seama de valoare acestor înfăptuiri eo nu înţeleg pentru ce noi am uitat cu desăvârşire pe omul acestor mari opere. Astfel de oameni sunt comemoraţi în cele mai îndepărtate sate.

Cum se poate ca în oraşul cu pretenţie de civilizaţie [..] să nu existe o statue cu chipul edilului Athanasie Rădulescu, sau cel puţin o placă de marmoră săpată cu numele său. Cernavodeni! O datorie sfântă ni se impune: Să slăvim pe marele înfăptuitor a celor mai de seamă şi mai importante lucrări edilitare săvârşite în oraşul nostru. (Textul este subliniat) Dau cuvântul fruntaşilor cernavodeni să găsească modalitatea.”[2]

G.H.


[1] MUŞAT, Ioan; Istoricul oraşului Cernavoda, Bucureşti, Tipografia Viaţa Literară, 1938;

 

[2] Publicaţia Danubiu – Articolul: O datorie ni se impune – Ioan Musat,  Nr. 3, Duminică 17 Februarie 1935

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Primarii Cernavodei și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Primarii Cernavodei: Athanasie Rădulescu

  1. Sorin. zice:

    Bine ar fi sa putem vedea undeva si candidatii la primarie !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s