Fiii Cernavodei: Tudor Stavru

PhotobucketStatură atletică impunătoare, bine dezvoltat, cu trăsături frumoase, privire blândă şi o fire blajină, această simbioză exprimă bunătatea lui interioară.
Tandru, milos şi sentimental, hotărât în tot ceea ce făcea, ajuta pe oricine până la sacrificiu… lucru ce l-a şi făcut.
Talentul şi calităţile lui native i-au dat posibilitatea de-a face sport de performanţă, obţinând chiar rezultate meritorii în cadrul clubului sportiv Dinamo Bucureşti, Secţia Caiac-Canoe.
Mari regizori ca: Sergiu Nicolaescu şi Doru Năstase hotărâseră să înfiinţeze în 1965-1966 o grupă de cascadori din foştii sportivi de mare performanţă. Şi, astfel, găsim în cadrul grupei pe cei selecţionaţi, foşti sportivi din atletism, lupte, rugby, ciclism, motociclism, gimnastică, sau, în cazul nostru pe Stavru Tudor fost caiacist de performanţă.
Această nouă “familie” a cascadorilor avea să se evidenţieze atât pe plaourile de filmare, cât şi în afara lor cu ocaziile nefericite ale calamităţilor ce s-au abătut peste ţara noastră: inundaţiile catastrofale din 1970 sau distrugătorul seism din 1977 care-şi va lua obolul din rândul cascadorilor pe cel mai destoinic, ce într-o nouă tentativă umană de salvare, plăteşte cu viaţa la blocul “Nestor” (Hotel Bucureşti) sub privirile încremenite ale celor de faţă, ce-l urmăreau pe neînfricatul cascador.
Radio România îşi întrerupe emisiunea anunţând cu o voce gravă şi plină de tristeţe: “Acum o oră a murit la spitalul de urgenţă cascadorul Stavru Teodor care, într-o nouă tentativă de-a salva viaţa altora, a căzut de la etajul 8 al blocului Nestor…”
A jucat în peste 22 de filme, la 6 a fost cascador şef. Iar la 16 a avut oluri secundare sau episodice, printre care amintesc: Dacii, Lupta pentru roma, Pe-aici nu se trece, Columna, Pintea, Muşatinii, Răpirea Fecioarelor, Independenţa, Păcală, Asediul, Buzduganul cu cinci peceţi, Revanşa, Ultimul Cartuş, Mihai Viteazu, Un comisar acuză, Cu mâinile curate, şi în multe altele.
Photobucket
Cronicile vremii îi erau favorabile, evidenţiindu-l pentru laborioasa lui prestaţie cu ocazia filmărilor. O dată cu dispariţia vremelnică a cascadorului, cronicile timpului subliniau cu titluri sugestive ca: “Întâlnirea n-a mai avut loc”. Cunoscuta ziaristă: Sânziana Pop, care remarca prin emoţionale rânduri: “[…] Numele care a făcut înconjurul oraşului ca un simbol al îndrăznelii, al puterii şi a-l forţei, al curajului şi al tenacităţii, al rezistenţei şi mai ales al iubirii de oameni… Voisem să măsor cu bătaia de inimă a cascadorului Stavru, iubirea ca o formă a eroismului!” De altfel, tot articolul dedicat cascadorului reflecta multă pioşenie, căldură sufletească, dublate de har scriitoricesc ce o reprezintă pe poeta Sânziana Pop. Radu Georgescu l-a numit “Ultimul Icar”, iar Ecaterina Oproiu i-a zis “Omul fără moarte”.
Sergiu Nicolaescu scriind că: “A căzut un vultur”, remarca printre rânduri că… Stavru Teodor pătrundea în sufletul omului, nu prin vorbă ci prin faptă. A fost cel mai bun cascador, cu greu va putea fi înlocuit…” Sorin Satmari afirma: “meseria lui Stavru a fost riscul, risc ce şi l-a sumat de nenumărate ori pentru viaţa altora:.
Cunoscutul ziarist Radu Târcop scria: “Stavru pătrunde printre dărâmături scoţând molozul cu raniţa de la masca de gaze, dezmembrând o dormeză, bucată cu bucată, şi astfel salvează pe studentaLivia Negoescu, chiar în ziua în care împlinea 22 de ani… Stavru este primul care îi zice “La Mulţi Ani!”.
“sublim amestec de bărbăţie şi candoare, lui Stavru Tudor cel puţin zece supravieţuitori, îi pot spune după datina Dunării, ca nişte oameni scăpaţi de la înec – TATA” aşa remarca cunoscutul şi marele poet Corneliu Vadim Tudor.
A fost condus pe drumul fără de întoarcere de către toţi cernavodenii, colegii lui de breaslă, de mari regizori şi VIP-uri ale cinematografiei, fiind înmormântat cu toate onorurile unui erou.
Marele scriitor Eugen Barbu sublinia în capitolul “ultima cascadă” din Cartea Eroilor următoarele: … “Stavru murind a intrat direct în legendă. Numele său este neieritor. Şi de câte ori îl voi auzi, mă voi ridica în picioare.” (1)

(1) STAVRU TEODOROF, Vasile; Puntea dintre zări – Cernavoda dragostea mea; editura Dobrogea, Constanţa, 1996;

Photobucket

Locul de veci al cascadorului Tudor Stavru din Cimitirul din Cernavoda.

Photobucket

Photobucket

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Fiii orasului și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Fiii Cernavodei: Tudor Stavru

 1. Iulya zice:

  Foaaaaarte interesante posturile de pe blog :)) ( emotii P ). Felicitari!!!

  Apreciază

 2. Maria zice:

  Mare pacat de asa pierdere , este pacat de orice fiinta care pleaca asa grabita din lumea asat ! este totusi laudabil ca nu l-ati uitat , voi cei din Cernavoda

  Apreciază

 3. oana pellea zice:

  Tata l a iubit foarte tare pe Stavru.Dumnezeu sa l odihneasca!

  Apreciază

  • cernavodean zice:

   Daca sunteti intradevar doamna Oana Pellea, ne onorati. Si spun asta, nu prin prisma numelui pe care il purtati, ci a actritei Oana Pellea a carei prezenta chiar ne-ar face o deosebita placere.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s