Fiii Cernavodei: Ioan Muşat

Ioan Musat
Ioan Muşat se naşte la 20 septembrie 1903 în comuna Zilişteanca, judeţul Buzău. Absolvent al Şcolii normale din Buzău urmează apoi un curs pedagogic la Bucureşti, iar la absolvirea acestuia, în 1930, i se oferă un post la Şcoala primară din Cernavodă. Aici o întâlneşte pe Eleonora Dobrescu, fiica secretarului general al primăriei Nicolae Dobrescu, născută la Cernavodă în 1902, absolventă a Şcolii normale din Braşov şi la rândul ei profesoară la şcoala primară de fete, cu care se căsătoreşte în 1932.
Încă din primii ani petrecuţi la Cernavodă se implică activ în viaţa oraşului şi leagă prietenii strânse cu preotul T. Samoilă şi cu primarul R.N. Iordăchescu. Este unul dintre primii care au semnalat necesitatea construirii unui nou local de şcoală şi se implică în realizarea acestui proiect.
În toamna anului 1934 semnalează printre cernavodeni necesitatea existenţei unei gazete locale care să dezbată problemele urbei şi să le prezinte cititorilor informaţii utile din viaţa de zi cu zi. Astfel că pune bazele săptămânalui Danubiu împreună cu pr. Teodor Samoilă şi Ştefan Paraschivescu, neacceptând niciun fel de sponsorizare pentru a păstra caracterul independent al publicaţiei, ziarul urmând a se autofinanţa din publicitate şi abonamente. În acelaşi timp, invită mai multe persoane, în special pe colegii săi dascăli, dar şi persoane din satele şi comunele din jurul Cernavodei, să realizeze articole pentru noua gazetă.
Înainte cu câteva săptămâni de lansare, redacţia pune la punct o mică campanie de promovare, postând afişe ce anunţau apariţia ziarului şi informând cernavodenii despre ce urmează să conţină săptămânalul. Primul număr al Danubiu-lui vede lumina tiparului pe data de 3 Februarie 1935, fiind tipărit la tipografia “Flacăra” din Cernavodă. Tipografia aparţinea unui negustor local, neavând nicio legătură directă cu redacţia ziarului pe care îl tipărea, ocupându-se în acelaşi timp şi de alte întreprinderi tipografice.
Tot începând cu 1934 adună informaţii şi materiale despre oraşul Cernavodă în scopul realizării unei monografii. Se documentează temeinic, discută cu bătrânii oraşului iar în numărul 22 din 7 Iulie 1935, săptămânalul Danubiu anunţă în paginile sale faptul că profesorul Ioan Muşat a reuşit să termine monografia intitulată “Istoria oraşului Cernavoda”. Dat fiind costurile de publicare a cărţii care se ridicau la peste 30 000 de lei, aceasta va fi publicată abia în 1938.
“După o muncă de câteva luni d. învăţător Ioan Muşat, a întocmit “Istoricul oraşului Cernavoda”, lucrare de mare importanţă pentru oraşul nostru.
Lucrarea cuprinde: Aşezări omeneşti, pe dealul fabricei de ciment şi cartierul demobilizaţilor, cu 2000 de ani înainte de Hristos. Istoricul întemeierii satului Bogaschioi, sub dominaţia otomană – sat devenit Cernavoda de astăzi. Cauzele schimbări numelui satului Bogaschioi în Cernavodă. Evenimentele importante cari au contribuit la transformarea acestei localităţi în starea actuală. Istoricul populaţiei, istoricul administraţiei comunale, care cuprinde pe toţi primarii cu datele exacte pe timpul cât au fost la conducerea comunei şi activitatea lor edilitară. Istoricul învăţământului public. Istoricul Bisericei, Portului, Podului “Regele Carol I”. Lucrarea conţine numeroase fotografii; localuri publice, preoţi, învăţători, primari etc. Această lucrare s-a întocmit după datele aflate la Academia Română, după actele aflate în arhiva primăriei, bisericei, şcoalei şi după ancheta întreprinsă printre bătrânii localnici.
Tipărirea ei costă peste 30 000 lei. După ce va fi văzută de un domn prof. universitar va fi tipărită. Ziarul Danubiu o va publica în coloanele sale treptat, treptat.” (Danubiu, nr. 22, 7 Iulie 1935)
Pentru oraşul Cernavodă monografia realizată de profesorul Ioan Muşat are o valoare incomensurabilă. Aşa cum bine prevestea chiar el în paginile cărţii, deranjat fiind de faptul că nu a reuşit să procure o poză a unuia dintre foştii edili ai oraşului, a doua monografie a oraşului a fost realizată abia peste 57 de ani, în 1995. “Am motive să cred că o monografie a oraşului nostru nu se va mai scrie în curând, iar dacă astăzi procurarea unei fotografii nu e cu putinţă, cu atât mai mult în viitor.”
După dispariţia ziarului Danubiu îşi continuă activitatea de dascăl la şcoala primară din Cernavodă, iar în 1939 se naşte fiul său, Costin Muşat, care mai târziu avea să devină arbitru internaţional de volei şi inginer.
La începerea celui de-al doilea război mondial este încorporat în Regimentul 2 Grănicer pierzându-şi viaţa în 1940.

G.H.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Fiii orasului. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s