Primarii Cernavodei: Radu I. Iordăchescu

Radu I. Iordăchescu s-a născut la 8 Ianuarie 1873 în comuna Cobia, judeţul Dâmboviţa. A urmat şcoala primară şi patru clase secundare în oraşul Târgovişte la gimnaziul Văcărescu. Distingându-se ca militar a fost trimis să urmeze cursurile şcolii militare de la Bistriţa. Cu toate acestea n-a rămas în armată, ci a preferat viaţa civilă.
La Cernavodă s-a stabilit în anul 1905 şi s-a legat de oraş pentru totdeauna. A fost director şi preşedinte al consiliului de administraţie al băncii Cernavodă, pe care a condus-o cu multă pricepere şi realizând în perioada de după Primul Război Mondial beneficii importante pentru acţionari.
Ajunge primar al oraşului pentru prima dată la 25 Aprilie 1919 pentru un scurt mandat până la 20 Ianuarie 1920. Revine apoi la 14 Aprilie 1920 pentru un mandat de 6 ani, până la 1 Mai 1926. Un al treilea mandat ca primar al Cernavodei îl exercită în perioada 26 Iunie 1927-24 Aprilie 1929, pentru ca apoi să mai conducă oraşul şi în perioada 14 Noiembrie 1933-28 Decembrie 1937. În total Radu I. Iordăchescu a fost primar al oraşului Cernavodă nu mai puţin de 13 ani.
De numele să se leagă foarte multe opere de interes orăşenesc fiind practic primarul care a pecetuit trecerea de la satul oriental la oraşul modern. În timpul mandatelor sale s-au pavat multe dintre străzi cu piatră cubică, oraşul a căpătat instalaţii de curent electric şi apă potabilă, au fost amenajate cele două grădini publice, se construieşte o clădire pentru gimnaziu şi în 1935 este principalul artizan al construcţiei noului local de şcoală, se construiesc clădiri noi pentru judecătorie şi spital, fiind un timp pasionat de radio înfiinţează un post comunal de recepţie a posturilor de radio prevăzut cu difuzoare mari care făceau ca radioul să poate fi ascultat de pe întreg bulevardul Carol I, piaţa de cereale care deteliora geamia a fost mutată, şi multe altele.
Primarul Radu I. Iordăchescu era un om extrem de cumpătat care purta o relaţie de prietenie cu directori fabricilor care îi ofereau adesea suport în acţiuniile sale edilitare. Alături de Athanasie Radulescu şi Nicolae D. Chirescu a fost unul dintre cei mai importanţi primari ai oraşului Cernavodă.
A fost decorat cu Răsplata Muncii cl. I, Coroana României în grad de comandor şi în grad de cavaler şi Steaua României în gradul de ofiţer.

G.H.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Primarii Cernavodei și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Primarii Cernavodei: Radu I. Iordăchescu

  1. Make zice:

    Cand scrieti si de doamna Mareana?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s