E poreclit GÂNDITORUL

Foarte puţini dintre “actualii locuitori ai Dobrogei” ştiu că pământurile acestei provincii “mustesc” de artefacte ale predecesorilor noştrii. De la Valul lui Traian, pe lângă care trecem nepăsători cu maşina, şi până la Monumentul de la Adamclisi sau cetăţile antice greceşti, toate aceste minunate obiective turistice sunt neglijate deşi se află chiar în proximitatea noastră. Cetăţile antice Histria, Tomis, Callatis, Noviodunum, Capidava, Axiopolis, Istria, Adamclisi, Monumentul Triumfal de la Adamclisi, Podul “Anghel Saligny”, Valul de pământ al lui Traian, Valurile de piatră ce se întind între Constanţa şi Cernavodă, sau peşteriile în care au locuit Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Casian, plus multe altele, fac parte din patrimoniul României şi mai ales din patrimoniul local al acestei regiuni dintre Dunăre şi Marea Neagră. Toate acestea pot fi, pentru dobrogeanul însetat de cunoaştere, excelente obiective turistice pentru o zi de duminică.

Unul dintre locurile pline de istorie ale Dobrogei este zona oraşului Cernavodă. Acest oraş se bucură de o istorie fantastică, zona sa fiind locuită încă din perioada preistorică, aici făcându-se poate cea mai mare descoperire arheologică a ţării noastre.

Majoritatea românilor au auzit de Gânditorul de Hamangia, şi mulţi dintre ei au în minte imaginea acestuia, ce a fost folosită ca simbol pentru ziare, broşuri, expoziţii, cercuri filosofice şi chiar sigle de firme. Puţin îi stiu istoria şi ce este el cu adevărat.

Cultura Hamangia se manifestă în neoliticul mijlociu, adică acum aproximativ 6000-6500 de ani, pe teritoriul Dobrogei, sudul Moldovei şi unele regiuni din Bulgaria. Populaţia corespunzătoare acestei culturi este una agricolă, sedentară, trăind în general în apropierea apelor curgătoare sau a lacurilor. În aproprierea acestor aşezări, oamenii acelor vremuri îşi înhumau morţii în cimitire, împreună cu bogate ofrande alimentare, vase fine şi figurine de teracotă (în special figurine feminine).

Ganditorul de la Cernavoda

Unul dintre cele mai importante cimitire ale Culturii Hamangia, atât din prisma numărului de morminte cât şi a bogăţiei inventarului funerar, a fost descoperit în 1954 la Cernavodă, pe Dealul Sofia. Dintre toate cele descoperite în acest cimitir neolitic, constituie fără discuţie una dintre descoperirile excepţionale ale arheologiei româneşti.

Prima dintre figurinele descoperite reprezintă un bărbat şezând cu coatele sprijinite pe genuchi, susţinându-şi capul cu mâinile. “Atitudinea de concentrare şi meditaţie caracteristică este cu atât mai expresiv redată cu cât ansamblul corpului de bărbat nud, stilizat în volume şi planuri triunghiulare uşor galbate, constituie o compoziţie spaţială perfect echilibrată şi proporţională Prelucrarea atentă a figurii cu trăsături clar definite şi cu marcarea unor detalii expresive – cum ar fi modificarea conturului obrajilor sub presiunea palmelor – dau o deosebită expresivitate întregii creaţii. Pe lângă el, femeia, de asemenea nudă, de tipul plin, cu steatopigie şi graviditate marcate, este caracterizată prin poziţia puţin obişnuită, cu un picior întins şi altul pliat, şezând pe pământ. Lustrul puternic, brun închis spre negru, şi perfecta netezire a suprafeţelor uşor galbate contribuie, de asemenea, la detaşarea plastică a pieselor.”

Cele două figurine descoperite la Cernavodă se numără printre cele mai vechi şi mai frumoase exemple de manifestare artistică a omului, frumuseţea fiind completată de mijloacele rudimentare folosite de către autor/autori. Nu se ştie exact care era semnificaţia acestor reprezentări şi nu se ştie exact daca cele două figurine a fost concepute împreună sau separat, dat fiind că în urma alunecărilor de teren, mormintele preistorice s-au amestecat. Prezenţa femeii gravide se consideră fiind simbolul fertilităţii, astfel de statuete fiind în general obiştuite pentru cultura preistorică. Statuete ale “bărbatului” nu sunt însă ceva obişnuit, iar contemplarea acestuia şi efectele sale simbolice depăşesc cu mult cultura acelor vremuri.

Astfel că, Gânditorul de la Cernavodă este extrem de cunoscut în întreaga lumea, fiind aproape singurul artefact descoperit în România care se bucură de asemenea prestigiu. Cele două statute au fost plasate de UNESCO pe locul 5 într-un clasament al celor mai importante zece artefacte ale culturii mondiale, iar în 2000 o comisie internaţională de experţi ai NASA au hotărât ca o replică a Gânditorului să fie pusă, alături de alte nouă obiecte ce simbolizează cultura umană, în capsula sondei spaţiale Voyager IV care a plecat într-o călătorie prin galaxia noastră.

În calitate de “fiu al Cernavodei” sunt adesea revoltat când aud titulatura statuetei, intrate în limbajul uzual sub forma total greşită de „Gânditorul de la Hamagia”. Trebuie să menţionez că diferitele culturi preistorice preiau în general numele localităţilor unde au fost descoperite primele urme ale acestora. Precum culturile Cucuteni, Gumelniţa etc. , cultura Hamagia a preluat numele unei vechi localităţi din judeţul Tulcea (în prezent satul Baia), însă cele mai importante descoperiri legate de această cultură, şi implicit Gânditorul şi consoarta sa, s-au făcut în cimitirul neolitic de la Cernavodă.

Bibliografie:

Lăpuşan, Aurelia; Lăpuşan Ştefan; Birda, Tiberiu; Cernavoda 1995, Editura Mondograf, Constanţa, 1995;

Nadia Avram

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Altele, Gânditorul și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la E poreclit GÂNDITORUL

 1. Mocanu Horea zice:

  Apropo de „Ganditorul:
  ASOCIATIA „GANDITORUL IN ACTIUNE” (AGIA)- Anul infiinţarii: 2003 dec. AGIA este un ONG civic si de mediu, cu telul principal de a promova cresterea continua a calitatii vietii populatiei din Cernavoda.
  Activitate:
  – Emitere observatii si sesizari la “Raportul la bilantul de mediu de nivel II”, pregatit de ICIM, si necesar conform procedurii de reautorizare a obiectivului CNE Unitatea 1 Cernavoda – 28.10.2004. Sesizarile AGIA transmise la APM Constanta si SNN CNE Cernavoda;.
  – Emitere observatii si sesizari la “Raportul la Studiul de evaluare asupra mediului pentru obtinerea acordului de mediu la investitia: “Statie de epurare ape menajere si reziduale oras Cernavoda”, pregatit de ICIM, si necesar conform procedurii de reautorizare a obiectivului CNE Unitatea 1 Cernavoda – 29.07.2004. Sesizarile AGIA transmise la APM Constanta si SNN SA Bucuresti;.
  – Implicare in actiunea de analiza a Rapoartelor de impact asupra mediului al obiectivului complex comercial de tip MALL, din parcul Tabacarie – ian-martie 2005; Sesizarile AGIA transmise la APM Constanta.
  – Emitere de Rapoarte catre Autoritatile locale din Cernavoada legate de: Reciclarea deseurilor / Mobilierul urban / Apa potabila / Termoficare / Proxenetism / Turismul in Cernavoda / Serele Cernavodei – proiect de afacere;
  – Solicitari de obtinere informatii de mediu legate de efluentii radioactivi, DICA (Depozitul intermediar de Combustibil Ars) de la SNN CNE Cernavoda, de depozitul de suprafata de deseuri radioactive de la ANDRAD – Pitesti – (proiect);
  – Luari de pozitie pentru diverse actiuni sau lipsa de actiuni ale Autoritatilor Locale, legate de viata orasului;
  – Sustinere in fata Ministerului Apararii a necesitatii ca ramasitele cetatii Axiopolis, Cetatea elenistica a antichitatii”, actualmente obiectiv militar, sa fie retrocedata autoritatilor civile pentru valorificarea tezaurului arheologic.
  – Protectia mediului – Plantari de pomi pe faleza (impreuna cu elevii Scolilor/Liceului), emitere pliante Plantari pomi; etc.
  – Emitere observatii la Studiu de impact al Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda;
  – Initiere si promovare (la factorii decizionali) – inca din 2005 – a unei „Propuneri legislative pentru Compensatii pentru folosirea limitata a terenului din jurul obiectivelor nucleare; Sustinere si a „Taxei de Risc si Poluare”, initiata de Primaria din Cernavoda.
  Toate materialele AGIA sunt publice si sub format electronic si pot fi distribuite la cerere, tuturor cetatenilor. Daca doriti sa ne contactati sau sa deveniti membri AGIA, va asteptam.
  Date identificare AGIA: Adresa: Cernavoda, Str. Ghioceilor 11, cod 905200, judet Constanta. Cont IBAN#RO 65RNCB0116014898290001; Cod fiscal 16085933;Drahor@gmbnet.ro; rotony39@yahoo.com; Tel.0753066536/0722273054/0722392465/0727450277; Daca doriti redirectionarea a 2% din venitul Dvs. din 2009, catre acest ONG, o puteti face completand (pana la 15 mai 2010) formularul 230 al ANAF cu datele AGIA (Nume, cod fiscal si cont) si ale Dvs. si predand acest formular completat la sediul unitatii ANAF de care apartineti. Va multumim. H.Mocanu, membru in Consiliul Director AGIA.

  Apreciază

 2. Pingback: Directionare 2% din impozitul pe venitul net « Jurnalul unei gospodine ratate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s